Promovisana knjiga “Tamo gdje je duša” Radoja Tasića

Srna
Promovisana knjiga “Tamo gdje je duša” Radoja Tasića

BANjALUKA - U Banjaluci je večeras promovisana knjiga “Tamo gdje je duša” novinara Radoja Tasića koja sadrži 50 reportaža o neobičnim ljudima, pojavama i nesvakidašnjim događajima.

Tasić je rekao da ova knjiga svjedoči o neprolaznosti novinarskog teksta, ali i o tome kolika je moć pisane riječi.

On je prije početka promocije knjige u Banjaluci naveo da je ovo njegova treća knjiga, te da mu je najveći izazov bio da “u moru” reportaža koje je napisao izabere samo 50 njih.

“Svaka reportaža je jedinstvena i zanimljiva, ali jedna od onih koji će ostaviti poseban pečat je priča o heroini iz Goražda, majci koja je za jedan dan izgubila četiri sina, a kasnije su joj ubili kćer i još mnogo rodbine”, rekao je Tasić Srni.

On je istakao da su reportaže urađene prema agencijskim pravilima, odnosno nema mnogo literarnog, sve je faktografski urađeno i svi likovi i događaji su istiniti.

“Tu su i priče o legendama iz višegradskog kraja. Legende me posebno zanimaju, i dalje su žive, jer su vezane za određene geografske pojmove, objekte iz bliže i dalje prošlost”, rekao je Tasić.

On je pojasnio da je inspiraciju za naslov knjige pronašao u tome da je “duša svuda”, u svakom čovjeku kojeg sretnemo, ali i da ljudi na različite načine iskazuju svoj stav o životu.

“Mladim novinarima bih poručio da, kad god rade priču ili prilog, treba da imaju na umu da razgovaraju sa čovjekom, razumnim bićem, koje ima svoje probleme, mane, vrline i dušu i da treba sve to da razumiju i ne smiju da osuđuju”, rekao je Tasić.

On je mladim novinarima poručio da, ako žele dobru i kvalitetnu priču, ne smiju da budu samo “držači mikrofona”, te da prvo treba da počnu od pisanog novinarstva.

“Jedino tako se možemo boriti protiv elektronskog novinarstva. Pravi novinar može biti samo neko ko je prošao sve vrste medija, a najviše se nauči u novinskoj agenciji, odnosno tu se savlada tehnika - kao što je Ivo Andrić rekao, žpisati da riječima bude tijesno, a mislima širokož”, naveo je Tasić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana