Promovisana edicija o znamenitim Srpkinjama

Srna
Promovisana edicija o znamenitim Srpkinjama

TREBINjE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je predstavljena edicija "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" posvećena umjetnicama, naučnicama, književnicama i uopšte ženama koje su obilježile istoriju Srbije.

Riječ je o ediciji ilustrovanih biografskih knjiga, koju čini devet knjiga, a između ostalih tu su "Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić" autorke Gordane Maletić i "Mesečina u koferu, Milena Pavlović Barili" Vesne Aleksić.

Autor knjige o čuvenoj Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Slavka Petković Grujičić izjavila je novinarima da je, osim priče o Milunkinom životu, pokušala i da rekonstruiše istorijske događaje u kojima je ova velika žena učestvovala.

"U ovoj ediciji predstavljene su žene koje nas podsjećaju da ih nikad ne možemo zaboraviti i mislim da smo to postigli. Edicija se dopala djeci i odraslima. I svako ko zna i ne zna mnogo toga - sad je u prilici da sazna sve o ženama koje su obilježile istoriju Srbije", navela je Grujičićeva.

Gordana Maletić, autor knjige kojom je započeta ova edicija - "Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić", rekla je da je Sekulićeva u ovoj knjizi predstavljena i kao najveći intelektualac među Srpkinjama.

Ona je istakla da su ovakve knjige veoma bitne, te da je značajno pamtiti srpske velikane - muškarce i žene, uopšte ljude koji su doprinijeli srpskoj kulturi nauci i umjetnosti.

"Opisali smo devet heroina, o njihovim dobrim stvarima koje su učinile, ali i njihovim nekim tajnama. To su imena koja su nam poznata, ali nedovoljno znamo o njima", istakla je Maletić.

Zorica Kuburović, autor knjige "Priča za lava, Mileva Marić Ajnštajn", u kojoj je data biografija velike naučnice, rekla je da je riječ o ženi koja je imala život ispunjen godinama radoznalosti, predanog i sistematičnog učenja, revolucionarnog naučnog rada, ali i život ispunjen borbom sa predrasudama, poniženjima i porodičnim tragedijama.

"Ova edicija je ozbiljan napor ozbiljnih ljudi da se održi srpski identitet u najljepšem smislu te riječi", rekla je Kuburovićeva.

Edicija "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na sajmovima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a izdavač je izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana