Promocija monografije Milivoja Unkovića večeras u Akademiji nauka i umjetnosti RS: Emocionalni zapisi ljudskih sudbina

Ilijana Božić
Promocija monografije Milivoja Unkovića večeras u Akademiji nauka i umjetnosti RS: Emocionalni zapisi ljudskih sudbina

BANjALUKA - Monografija akademskog slikara Milivoja Unkovića, kojom će biti obilježeno 60 godina njegovog stvaralačkog rada, a čiji je izdavač Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, biće predstavljena u Galeriji Akademije danas u 19 časova.

Monografija ima 386 strana sa 254 reprodukcije djela, a prate ih tekstovi na srpskom i engleskom jeziku. O njegovom radu govoriće Đorđe Kadijević, Ranko Popović i Dragan Davidović.

Iz Akademije nauka i umjetnosti RS istakli su da se kroz Unkovićevu biografiju reflektuje sva dramaturgija dešavanja na srpskom egzistencijalnom prostoru.

- Uspravno je dijelio sudbinu svoga naroda, pa i skoro sva njegova djela jesu neki unutrašnji emocionalni zapisi doživljenih i preživljenih univerzalnih ljudskih sudbina - saopštili su iz ANURS-a.

Dodali su da je monografija podijeljena u četiri cjeline koje čine crteži, grafike, slikarstvo i skulpture.

- Dat je prioritet djelima, izložbama, biografskim i autorskim tekstovima koji definišu ključne životne raskrsnice sa kojih se kretalo prema mjestima neplaniranog boravka i umjetničkom stvaralaštvu - naveli su iz ANURS-a.

Istakli su da se nije težilo pretjeranom obimu, te da se tražio  najracionalniji oblik prezentacije umjetnikovog stvaralaštva i života.

- Ipak, 42 samostalne izložbe, 18 uglednih nagrada i preko 200 kolektivnih i selektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, potvrđuju Unkovićev kontinuinirani stvaralački put, samosvojan i dosljedan prema sopstvenim shvatanjima stvaralaštva kao autonomnog i duboko intimnog čina. Sebe i svoja djela nikada nije isticao, sve je prepuštao vremenu kao jedinom i objektivnom sudu umjetnosti - obrazložili su iz ANURS-a.

Đorđe Kadijević, jedan od najznačajnijih autora i kritičara srpskog i evropskog kulturnog prostora, Unkovićevo stvaralaštvo prati još od studentskih dana, a prije 50 godina nagovještavao mu je blistavu stvaralačku karijeru. Tada je kazao da je izložba Unkovićevih slika i skulptura primjer spektakla idejnoestetskog pluralizma saobraznog vrhunskoj paradigmi visoke moderne.

“Put ka nebu”

Unkovićevi ciklusi “Sudbina kao povod” i “Put ka nebu” dobro su poznati domaćoj i evropskoj javnosti. Unković je posebno ponosan na monumentalni triptih “Put ka nebu”, originalno skulptorsko rješenje u formi reljefa, koji je omaž svim srpskim stratištima. Publika je ovo djelo nazvala “Srpska Gernika”, iako u svojoj strukturi ono, osim tragedije, nema umjetničkih formi sličnih Pikasovom remek djelu “Gernika” .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana