"Srpski pesmovez" zajednički projekat pjesnika iz Srpske i Srbije

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - Srpski književni klub "Talasi" iz Prnjavora večeras je organizovao promociju knjige "Srpski pesmovez", zbirke pjesama čiji su autori šestoro pjesnika iz Republike Srpske i Srbije.

U ovoj zbirci našle su se pjesme Gorana Vukovića i Zorana Grumića iz Prnjavora, Ratka Popovića iz Čelinca i tri pjesnika iz Šumadije i Pomoravlja Slavice Jovanović, Goluba Jašovića i Radiše Stojićevića.

Predsjednik Srpskog književnog kluba "Talasi" Goran Vuković pojasnio je da je svaki autor zastupljen sa po 10 pjesama, a zbornik predstavlja nastavak plodonosne saradnje pjesnika iz Prnjavora i Požarevca.

"Ovo je kruna dobre saradnje koju ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti. Poslije Prnjavora planiramo promiciju našeg zajedničkog djela i u Požarevcu", rekao je Vuković.

Književnik Golub Jašović pojasnio je da saradnja sa klubom "Talasi" iz Prnjavora, ali i književnicima iz drugih krajeva Republike Srpske, traje već godinama.

"Nakon jednog takvog susreta došli smo na ideju da napravimo nešto zajedničko i nastao je `Srpski pesmovez` koji je objavljen prije samo dva dana. Ja uglavnom pišem refleksivnu poeziju, a zadnjih godina i pesme koje imaju ljubavnu tematiku", rekao je Jašović.

Jedan od autora zastupljenih u "Srpskom pesmovezu" je i Prnjavorčanin Zoran Grumić koji je napomenuo da je ova knjiga "vez pjesama pjesnika sa obje strane Drine".

"Drago mi je što su kolege iz Srbije večeras u Prnjavoru da zajedno publici koja voli poeziju približimo naše pjesme onako kako mi to najbolje umijemo, računajući da će svako od njih pronaći barem jedan stih koji mu odgovara što će nama biti potvrda da smo uradili dobar posao", dodao je Grumić.

Večerašnja promocija u prnjavorskoj Narodnoj biblioteci upriličena je kao dio programa obilježavanja 24. marta, Dana opštine Prnjavor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana