Prijedor: Završen festival crteža i muzike

Srna
Prijedor: Završen festival crteža i muzike

PRIJEDOR - Izložbom radova u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru, večeras je završen 14. Festival crteža i muzike.

Festival je ove godine nosio naziv “Portret” i bio svojevrstan omaž dugogodišnjem direktoru ove ustanove akademskom slikaru Tihomiru Ilijaševiću, koji je preminuo lani, a bio je sjajan portretista.

U likovnom dijelu Festivala učestvovalo je devet studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i novosadske Akademije, sa svojim mentorima Milanom Krajinovićem iz Banjaluke i Nenadom Nastićem iz Beograda.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Aleksandar Drinić potvrdio je da se u prethodna tri dana, koliko je Festival crteža i muzike trajao, predstavilo devet studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke, Novog Sada i Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda svojim cjelodnevnim radom u galerijskom prostoru.

“Radili su od 11.00 do 22.00 časa, što je bilo jako naporno za njih. Mislim da su uspjeli da odrade i dostignu neki svoj maksimum i da popune galerijski prostor”, rekao je Drinić.

Drinić je naveo da je na večerašnjoj izložbi izloženo više od 20 portreta, kao i da će u vlasništvu Galerije ostati 12 crteža, među kojima su i radovi koji su nastali tokom Festivala i oni koje su studenti donijeli sa sobom.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević novinarima je izjavio da se nada da su i gostujući studenti na Festivalu uživali onoliko koliko su uživali domaćini gledajućo njihov rad.

“Nadamo se da će doći ponovo u Prijedor, što je znak da smo bili dobri domaćini”, rekao je Kovačević.

Marija Čenić iz Banjaluke, student prve godine Akademije umjetnosti, rekla je da je zadovoljna svojim radom na Festivalu, a ovo joj je prvi put da izlaže.

“Uložili smo jako puno truda tokom prethodnih dana i radili smo konstantno. Ja sam uradila dva rada, a dva smo donijeli sa sobom sa Akademije”, rekla je Čenićeva.

Nenad Nastić sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, koji je bio jedan od mentora Festivala, izjavio je da je zadovoljan što je devet studenata uspjelo da za jedan kratak period urade gotovo polovinu večerašnje izložbe.

“Drugu polovinu smo poneli iz Beograda jer je bio kratak period za rad, ali mislim da je i ovo veliki uspeh za naše studente jer pokazuje koliko možemo da budemo uspešni kada sarađujemo, budući da se studenti među sobom ne poznaju, a uspeli su da za kratko vreme ostvare kontakt”, rekao je Nastić.

Nastić je zahvalio domaćinima za gostoprimstvo i dodao da su već otvareni neki dogovori da iduće godine povedu više studenata i da će sam Festival duže trajati.

Na zatvaranju Festivala crteža i muzike ljubitelji klasične muzike mogli su da uživaju u koncertu violinistkinje Natalije Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana