Prijedor: Otvorena izložba skulptura i grafika Srđana Dimića

Srna
Prijedor: Otvorena izložba skulptura i grafika Srđana Dimića

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba skulptura i grafika pod nazivom “Razbij kalup”, autora Srđana Dimića.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić istakao je da je ovo kvalitetna izložba, te da je dominantan autorov trodimenzionalni pristup jer je pionir beogradske tri-de grafiti scene.

“Ono što je posebno tipčino jeste to da je njegov rad podrazumijevao i dosta ilegale, odnosno ilegalno oslikavanje mostova, vagona i zidova grada, a istovremeno je bio prvi tri-de grafiti autor koji je izlagao na oktobarskom salonu i mislim da je još jedini”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je izložba organizovana u okviru ovogodišnjeg konkursa za likovnu sezonu u Muzeju Kozare.

Srđan Dimić rekao je novinarima da su izloženi radovi mali segment prilagođen ovom izložbenom prostoru o temi tri-de grafita koje radi od 1998. godine.

“Prvu zajedničku izložbu sam imao 2001. godine i tada uopšte nisam znao da izlažem, budući da su kompletni iscrtani limovi sa gradilišta doneseni u Muzej Cvijeta Zuzorić na Oktobarski salon i u katalogu sam naveden kao nepoznat autor, što mi je imponovalo”, istakao je Dimić.

On je naveo da je od ove godine riješio da ozbiljnije uđe u galerijsku priču i da mu je ovo peta samostalna izložba.

“Izloženi radovi su prenesena atmosfera sa zida i, zbog toga su velikog formata, a urađeni su sprejem, jer nisam hteo da menjam tehniku, to je moj medij”, rekao je Dimić.

Pojašnjavjući neobičan naslov izložbe “Razbij kalup”, Dimić kaže da svoje grafite radi po modelu, odnosno ručno, skulptorski, bez kalupa.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena narednih dvadesetak dana.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana