Prijedor: Otvorena izložba Nenada Nastića “Mape imaginarnih gradova”

Srna
Prijedor: Otvorena izložba Nenada Nastića “Mape imaginarnih gradova”

PRIJEDOR - U prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba “Mape imaginarnih gradova” autora Nenada Nastića iz Beograda.

Riječ je o višem umjetničkom saradniku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetima Primijenjeno slikarstvo i Monumentalno slikarstvo, koji se prijedorskoj publici predstavlja radovima rađenim u raznim slikarskim tehnikama od mozaika, slika, fuzionog stakla, vitraža preko grafita i crteža.

Pojašavajući naslov izložbe, autor je novinarima izjavio da je riječ o temi kojom se bavi već 20 godina.

“Sve je počelo jednim mozaikom, antičkim iz petog veka koji se nalazi u Jordanu, gde je prikazan čitav hrišćanski svet mediteranskog podneblja. U okviru tog mozaika nalazi se jedna scena Jerusalima kao svetog grada koja me je fascinirala i od tada počinjem da se bavim tim mapama gradova”, rekao je Nastić.

On je dodao da na tome radi zajedno sa studentima kojima na taj način predstavlja kako jedna tema može da se transponuje u različitim tehnikama.

Nastić je do sada izlagao šest puta samostalno i na više od deset kolektivnih izložbi. Izveo je više murala i mozaika u javnim prostorima /Beograd, Sremska Mitrovica, Kraljevo, manastir Privina glava/.

Od 2000. do 2015. godine radio je kao spoljni saradnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture na objektima: Crkva Svetog Đorđa na Oplencu, Carska palata, Gamzigrad, manastirima Žiča, Hilandar, Mala Remeta, Privina Glava, Budisavci.

Radio je i na Sabornoj crkvi u Sarajevu, Crkvi Svetog Nikole u Zemunu, Bogorodičinoj crkvi u Zemunu, Sabornoj crkvi u Beogradu, Crkvi Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici.

Bio je angažovan i na Isposnici Svetog Save u Kareji, Isposnici Flaska u Kareji, kao i na objektu Rajhlova palata u Subotici i Spirtina kuća u Zemunu.

Večerašnju izložbu je otvorio vršilac dužnosti direktora Galerije Aleksandar Drinić koji je izjavio da će izložba trajati do 24. decembra, te najavio i još šest događaja do kraja decembra tokom trajanja “Prijedorske zime”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana