Preminuo režiser Jagoš Marković

GS
Preminuo režiser Jagoš Marković

BEOGRAD - Režiser Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini, rečeno je u Narodnom pozorištu.

Jagoš Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih režisera u regionu.

Diplomirao je na  Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni režiser bio od 2008. godine, režira najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Antigona", "Pepeljuga" i "Figarova ženidba".

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režira više od 50 predstava, a među najznačajnijim su "Romeo i Julija", "Kate Kapuralica", "Dekameron dan ranije, "Lukrecija iliti Ždero", "Skup", "Bogojavljenska noć", "Govornica", "Sumnjivo lice", "Uobraženi bolesnik", "Tako je ako vam se tako čini", "Porodične priče", "Gospoda Glembajevi", "Jesenja sonata", "Galeb", "Zora na istoku", "Naši sinovi", "Svinjski otac", "Hasanaginica", "Tartif", "Hekuba"...

Rođen je u Podgorici 1966. godine.

Prilikom svečane dodele Nagrade „Mića Popović" Jagošu Markoviću, juna 2004, Ljubomir Simović je između ostalog rekao:

„U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve ... Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana