Preminuo Miodrag Karadžić, autor “Đekne”

Srna
Preminuo Miodrag Karadžić, autor “Đekne”

PODGORICA - Poznati crnogorski pisac Miodrag Karadžić, autor kultne crnogorske televizijske serije “Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo” preminuo je danas u Novom Sadu u 71. godini, prenose mediji.

Karadžić je autor je i popularne televizijske serije “Volim i ja nerandže, no trpim” koju je napisao za RTS.

Po njegovim tekstovima režirali su čuveni reditelji: Živko Nikolić, Blagota Eraković, Zdravko Šotra, Branko Baletić, Draško Đurović, Goran Bulajić, Milan Karadžić.

U propratnom tekstu Karadžićeve knjige “Urnebesne komedije i jedna bolna priča” izdvaja se rečenica koja predstavlja srž njegovog stvaralaštva: “Komedije karaktera, iznikle iz dubokog poznavanja crnogorskog mentaliteta i fascinantno uvjerljivog podražavanja narodnog govora sjevera Crne Gore, oblikovale su živopisne likove u kojima čitalac prepoznaje ljude koji ga okružuju”.

Miodrag Karadžić rođen je 27. januara 1950. godine na Cetinju. Nakon završene gimnazije, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Za Televiziju Crne Gore Karadžić je napisao komedije: “Male nevolje velikih prijatelja”, “Prijemni ispit”, “Srećna mi Nova godina” i “Viljuška se drži u lijevu ruku”.

Za RTS je napisao i “Novogodišnje venčanje”, a za TV “Politiku” - “Spušti slušalicu”.

Monodrama “Bizmismen” u izvođenju Voja Krivokapića nalazila se na repertoaru pozorišta “Duško Radović”, a i danas popularna “Prva bračna noć”, u izvođenju Mime Karadžića, kao veoma uspješna pozorišna predstava snimljena je 1992. godine i emitovana na više televizija.

Komedija “To kad uvati ne pušta” godinama je izvođena na repertoaru pozorišta “Boško Buha”.

Za Nikšićko pozorište Karadžić je 2015. godine napisao komediju “Jao, moj Jagoše”.

Komedija “Šta mu je ono na glavu” snimljena je i emitovana 2016. godine na TVCG.

Monodramu “Zlatni lančić od bižuterije” napisao je 2014. godine po narudžbini glumca Andrije Miloševića. Premijera je izvedena u Domu sindikata 2015. godine i do sada izvedena 180 puta.

Napisao je i scenario za film “Gorčilo” koji je nastao je na osnovu pozorišne predstave “Jesi li to doš'o da me vidiš”, koja je pisana po narudžbi Crnogorskog narodnog pozorišta. Film je postao veoma popularan i gledalo ga je više od 250.000 ljudi.

“Ja malo šta pišem bez dokumentarne autentičnosti. U stvari, vidim ono jednostavno, a to je u umjetnosti najteže”, rekao je Karadžić u jednom intervjuu prije dvije godine.

Karadžić je za svoj rad tokom života dobio brojne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana