Preminuo kompozitor Stiven Sondhajm

Srna
Preminuo kompozitor Stiven Sondhajm

NjUJORK - Čuveni brodvejski kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm, koji je pomogao američkom muzičkom pozorištu da evoluira od čiste zabave do umjetničkih visina u djelima kao što su "Priča sa zapadne strane" i "Svini Tod", preminuo je jutros u 91. godini, rekao je njegov publicista.

Sondhajm je umro u svom domu u Roksberiju u Konektikatu, potvrdila je njegov portparol Ketrin Zakerman Rojtersu.

Ovaj autor dobio je osam "Toni" nagrada za tekstove i muziku čime je nadmašio bilo kog drugog kompozitora. On je 2008. godine dobio i specijalnu nagrada "Toni" za životno djelo.

Tokom sedamdesetogodišnje karijere, Sondhajm je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolju originalnu muziku, koji mu je 1999. godine donijela pjesma "Prije ili kasnije" iz filma "Dik Trejsi".

Sondhajmova najuspješnija djela su "Začarana šuma", koji je prvi put izveden na Brodveju 1987. godine i u kome autor koristi dječije bajke da razmrsi opsesije odraslih, triler "Sveni Tod" iz 1979. godine o berberinu ubici u Londonu čije se žrtve služe kao pite sa mesom i "Smiješna stvar se dogodila na putu za Forum", komedija u stilu vodvilja smještena u stari Rim 1962. godine.

Napisao je i stihove za muziku Leonarda Bernštajna "Priča sa zapadne strane", inspirisana djelom Vilijama Šekspira "Romeo i Julija".

Nekoliko Sondhajmovih hit mjuzikala pretvoreno je u filmove, uključujući film "Začarana šuma" 2014. godine sa Meril Strip u glavnoj ulozi, i "Svini Tod" iz 2007. godine sa Džonijem Depom.

Nova filmska verzija "Priče sa zapadne strane", u režiji Stivena Spilberga, biće premijerno prikazana narednog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana