Preminuo Goran Mitrović, solista i prvak ansambla “Kolo”

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Umjetnik Goran Mitrović, prvak i solista Ansambla narodnih igra i pjesama “Kolo” iz Beograda, iznenada je preminuo u nedjelju, u 51. godini, saopštilo je Profesionalno Udruženje Baleta Srbije.

"Ovo je zastrašujući gubitak kako za našu organizaciju, ali tako i za širu umjetničku zajednicu Srbije. Naša zemlja je izgubila velikog umetnika koji je bio jedan od najblistavijih igrača koje su scene, ne samo naše zemlje videle”, rekli su iz ansambla "Kolo". "Goran je bio vođa, kolega, bio je prijatelj. Bez njega "Kolo" više nikad neće biti isto. Ali sjećanje na njega je ono što će nas nositi dalje, što će nam davati snagu da, njemu u čast, nastavimo sa pesmom i igrom. Slava mu", napisali su iz Ansambla narodnih igara.

Goran Mitrović je rođen je 1970. u Beogradu, a u ansambl narodnih igara “Kolo” primljen je 1990. godine, dok je 2006. dobio status prvaka u kom je ostvario veliki broj uspešnih uloga. Od značajnijih rola ostavio je traga u projektima “Ciganska igra” i “Go pratile dedo” u koreografiji Dobrivoja Putnika, “Teskoto” Olge Skovran; “Komitske igre” u koreografiji Mire Sanjina. Takođe, postavio je veći broj samostalnih koreografskih kompozicija u matičnoj kući i na drugim scenama.

Sarađivao je sa Baletskom školom “Lujo Davičo” u Beogradu kao pedagog narodne igre, sa ansamblima AKUD “Lola” i “AKUD” Branko Krsmanović, kao i sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Nakon diplomiranja i specijalizacije na Visokoj školi za obuku i obrazovanje vaspitača u Kikindi, upisao je Institut za umetničku igru u Beogradu gde je uz mentora Prof. Dijanu Milošević stekao zvanje Master audio i vizuelni umetnik - Umetnička igra 2020. godine.

Vijest o preranom gubitku umetnika, pedagoga i jednog od najboljih folklornih igrača današnjice kolege i dalje sa nevericom prihvataju. Iz pančevačkog ogranka KUD “Abrašević”, gde je Mitrović bio umetnički direktor od 2014. do aktuelne 2021. godine, takođe su se oglasili. “Od Gorana, u stvari ne možeš da se oprostiš. U šoku smo, nema više najboljeg, ali ostavio je iza sebe učenike koji će se zauvek truditi da budu isto to - Najbolji, zato što je on tako želeo, zato što za drugačije nije znao”, napisali su iz Abraševića. Kako kažu iz Instituta za umetničku igru, njima je kolega Mitrović bio zlatni primer da želja za učenjem, istraživanjem, preispitivanjem i konstantnim radom nikada ne prestaje. “Nije prošlo dugo od njegovog izuzetnog master rada “Osnovna teatarska postojanost u muzičko-scenskim delima - koreografiji i njena problematika stvaranja danas” da bi se odlučio za korak dalje i postane kandidat za Doktorske studije. Delili su nas dani od tog novog susreta”, oprostili su se iz Instituta za umetničku igru.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana