Preminuo bugarski umjetnik Kristo Vladimirov Javašef: I nemoguće snove pretvarao u javu

Milanka Mitrić
Preminuo bugarski umjetnik Kristo Vladimirov Javašef: I nemoguće snove pretvarao u javu

NjUJORK - Radio je i stvarao čudesne instalacije i radove poznate svuda u svijetu, sve nemoguće zamisli, ideje i snove pretvarao je u javu. Živio je svoju umjetnost do posljednjeg daha.

Ovako bi mnogi vjerovatno opisali slavnog umjetnika Krista Vladimirova Javašefa, poznatijeg samo kao Kristo, koji je u nedjelju preminuo u Njujorku u 85. godini.

Iz njegovog studija saopštili su da je preminuo u svojoj kući u Njujorku, navodeći da je bio umjetnik koji je živio svoj život u potpunosti, ne samo sanjajući o nečemu što je izgledalo nemoguće, već i realizujući ga. Na brojnim projektima radio je sa svojom suprugom Žan-Klod.

- Rad Krista i Žan-Klod stvorio je zajedničko iskustvo ljudi širom svijeta i njihovo djelo živjeće u našim srcima i sjećanju - naveli su saradnici Krista, koji je nastavio samostalno projekte, koje je svojevremeno zamislio sa Žan-Klod, i nakon njene smrti 2009. godine.

Kristo i Žan-Klod poznati su po tome što su umotavali i upakivali velike zgrade, poput berlinskog Rajhstaga i pariskog Pont Nefa, ali i po mnogim drugim monumentalnim instalacijama, koje su bile privremenog karaktera. Nisu prihvatali narudžbe i uvijek su radili na svoj način. Kristo i Žan-Klod upoznali su se u Parizu krajem 1958. godine.

I Kristo i Žan-Klod rođeni su 13. juna 1935. godine - on u Sofiji, a ona u Kazablanki. Zajedno su radili 51 godinu, tokom kojih su završili 20 projekata. Za neke projekte, tačnije za njih   40, nisu dobili dozvole, zbog čega su od njih odustali. Većina njihovih realizovanih projekata prvobitno je bila odbijena, čak i po nekoliko puta, ali su ostajali uporni. Kada su pakovali Rajhstag, trebalo im je 25 godina da dobiju dozvole njemačkih vlasti ne bi li napravili svoju planiranu instalaciju.

Prije 15 godina realizovali su rad “Kapije” u Central parku u Njujorku. Taj projekat pripremali su 26 godina. Obuhvatao je više od 7.500 panoa od narandžastog šafrana, koji su visili sa pet metara visokih ramova, na ukupno 37 kilometara šetališta. Rad ih je koštao 21 milion dolara, a sredstva su obezbijedili prodajom nacrta i ostalih radova uvezanih s projektom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana