Preminula banjalučka umjetnica Sonja Bikić: Slobodu stvarala cijelim svojim bićem

M. M.
Preminula banjalučka umjetnica Sonja Bikić: Slobodu stvarala cijelim svojim bićem

BANjALUKA - Banjalučka slikarka i keramičarka Sonja Bikić preminula je u 63. godini nakon duže bolesti.

Bikićeva se više od 25 godina bavila izradom predmeta od keramike i porcelana. Po završetku studija na beogradskom Univerzitetu za primijenjenu umjetnost i dizajn - odsjek keramike, vratila se u rodnu Banjaluku, gdje je počela da radi kao profesionalna keramičarka.

Imala je devet samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini, a učestvovala je i na mnogim kolektivnim i međunarodnim izložbama širom svijeta.

Godine 2014. u Banjaluci s radom je počela njena galerija, u kojoj je izrađivala raznolike skulpture po kojima je bila prepoznatljiva. Njeno stvaralaštvo odlikovala je sloboda, prepoznatljivost, a u svaki rad unosila je cijelo svoje biće, te su se tako među motivima njenih radova našle ptice, krila, razni oblici kao mali i veliki simboli slobode.

- Nije jednostavno raditi keramiku. Mora se poznavati materijal i ne može se baš sve što se zamisli uraditi. Krenem od neke ideje, a onda odem na neku drugu ili treću stvar. Ne držim se striktno onoga što zamislim. Najvažnija mi je trenutna inspiracija koja me vodi - kazala je jednom prilikom o svom stvaralačkom postupku Bikićeva u razgovoru za “Glas Srpske”.

Bikićeva je svoje znanje i umjetnički duh prenosila i na druge, održavajući radionice keramike.

Njena najvažnija međunarodna izložba bila je u Tajpeju, na Tajvanu, 1994. godine. Njeni radovi se čuvaju i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Bila je član ULUPUBiH od 1991. godine, a ULIPURS-a od 1994. godine.

Sahrana Sonje Bikić obaviće se sutra u 12 časova na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana