Premijerno prikazan film o Urošu Prediću u galeriji Matice srpske

Srna
Premijerno prikazan film o Urošu Prediću u galeriji Matice srpske

NOVI SAD - U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu danas je premijerno prikazan dokumentarni film o jednom od najistaknutijih srpskih i evropskih slikara Urošu Prediću pod istim nazivom kao i aktuelna izložba “Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti”.

U filmu reditelja Blaža Popovića, između ostalih, učestvuju i autori izložbe muzejski savjetnik Snežana Mišić i istoričar umjetnosti Igor Borozan, kao i glumac Radoje Čupić, koji tumači lik čuvenog slikara.

Mišićeva ističe da je ideja za film bila zajednička, a da je fokus filma upravo na izložbi koja broji više od stotinu Predićevih djela.

“Napravili smo film koji prati i Predićev boravak u Beču, tako da su pojedini segmenti filma snimani i tamo na Likovnoj akademiji, zatim njegov rodni Orlovat, Beograd i naravno Novi Sad”, navela je Mišićeva.

Upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski navodi da je izuzetno važno ostaviti trag ovoj izložbi i načinu na koji su slike predstavljene, pa je stoga film bio neizostavan dio cijelog projekta.

“Galerija Matice srpske je svoj jubilej od 175 godina započela velikom izložbom o Urošu Prediću i činilo nam se da nekako u savremeno doba ne možemo da prikažemo samo izložbu i prateći katalog”, rekla je Palkovljević Bugarski.

Izložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića u Galeriji Matice srpske je zbog velikog interesovanja produžena do 12. februara, prenosi RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana