Predstavljeni radovi 140 studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci: Djelima mijenjaju okruženje i kulturu

Milanka Mitrić
Predstavljeni radovi 140 studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci: Djelima mijenjaju okruženje i kulturu

BANjALUKA - Pokazivanje napretka, isticanje jedinstvene kreativnosti, s akcentom na talentu nove generacije mladih umjetnika, već godinama je namjera izložbe studentskih radova na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Tradicionalnom izložbom, koja je ove godine 19. put otvorena na Akademiji, obuhvaćeni su radovi 140 studenata svih smjerova studijskog programa likovnih umjetnosti, a to su slikarstvo, grafika, intermedijalna umjetnost, grafički dizajn i fotografija.

- S obzirom na epidemiološku situaciju ove godine, posljednji semestar smo radili onlajn. Što se napretka studenata tiče, smatram da su naši studenti standardno dobri. Ja predajem klasi četvrte godine i mogu reći da sam zadovoljan što smo postigli tokom godine - rekao je slikar i profesor Radoslav Tadić za "Glas Srpske", kratko se osvrćući na rad i na promijenjene uslove u kojima je nastava izvođena, a i u kojima su sami studenti stvarali.

Takođe, i ove godine dodijeljene su nagrade Akademije umjetnosti i institucija iz oblasti kulture. Nagrade su dodijelili Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvor Kulturni centar, Galerija "Sreten Stojanović" iz Prijedora, Muzej Kozare iz Prijedora, Galerija UDAS, Kulturni obrazovni centar Laktaši, Art klub "Prostor", te Zavičajni muzej Gradiška.

- Ovim dokazujemo da potpuno utičemo na kulturni život grada Banjaluke i šire, tj. cijele regije, što jeste cilj Akademije umjetnosti, da ne bude samo institucija koja školuje studente, već i buduće umjetnike koji uveliko mijenjaju svoje okruženje i svoj kulturni prostor - kazala je koordinator 19. godišnje izložbe Borjana Mrđa, te čestitala nagrađenim studentima.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik, koja je otvorila izložbu, pohvalila je rad studenata i profesora. 

- Akademija umjetnosti svih prethodnih 18 godina na kraju svake akademske godine u junu predstavlja radove studenata. Nažalost, ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da realizujemo izložbu u predviđenom periodu, pa smo je organizovali na početku nove akademske godine. Kolege i ja smo zadovoljni i srećni što smo uspjeli realizovati izložbu na ovakav način, da zapravo predstavimo radove studenata javnosti i banjalučkoj publici, da pokažemo da smo u ovim kritičnim okolnostima uspjeli da radimo na svim studijskim programima. Čestitam svim kolegama i studentima na uspješno organizovanoj izložbi i želim vam sreću u daljem radu, a naše sugrađane pozivam da pogledaju izložbu - rekla je Dodikova.

Izložba će biti otvorena do 31. novembra, a Akademija je pozvala sve zainteresovane da posjete izložbu pojedinačno ili u manjim grupama, svakim radnim danom, poštujući sve preporučene epidemiološke mjere.

Sloboda

Izložba radova prošlogodišnje dobitnice nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na izložbi završne godine likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci Milene Ivić "Šta da radim sa svom ovom slobodom?" biće otvorena večeras u 18 časova u Galeriji "Plus".

- Postavka izložbe podrazumijeva četiri rada postavljena u izlogu Galerije. Ovakvom postavkom, koja ne zahtijeva ulazak u sam galerijski prostor, nego se posmatra iz spoljašnjosti, eliminiše se ograničen pristup izložbi - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana