Predstavljene "Irske kratke priče"

Srna
Predstavljene "Irske kratke priče"

VIŠEGRAD - U Kulturnom centru "Ivo Andrić" u Višegradu danas je promovisana knjiga "Irske kratke priče", koju je priredio profesor Petar Penda.

Obrativši se putem video-linka, Penda je rekao da je kratka priča karakteristična za irsku književnost i predstavlja dio folklora zasnovan na pisanom i usmenom predanju, a to je uvijek lična i priča protkana emocijama.

Promociji je prisustvovao i ambasador Irske u BiH Gejran Majls, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova knjiga promovisana u Višegradu budući da je to, kako je rekao, drugi dom Ive Andrića.

"Cilj ove promocije je da se unaprijedi saradnja između Univerziteta i biblioteka unutar BiH. Zajednička misao je da se ovo djelo promoviše kao štivo koje će se koristiti kao dio predavanja na fakultetima", istakao je Majls.

On je rekao da se nada da će ova knjiga naići na interesovanje kod čitalačke publike jer je to dobar način da se promoviše irska kultura i kratka priča.

Višegradski bibliotekar Miljana Pecikoza navela je da je Narodna biblioteka "Ivo Andrić" i do sada dobro sarađivala sa Ambasadom Irske, te da je svojevremeno dvoje Višegrađana bilo nagrađeno na konkursu za kratku priču.

"Ovaj put promovišemo kratke priče irskih pisaca koje su preveli eminentni stručnjaci iz te oblasti sa univerziteta Republike Srpske, a jednu od priča, koje je odabrao Petar Penda, preveo je i naš sugrađanin Ognjen Kurteš, prodekan za nastavu na fakultetu na Palama", istakla je Pecikoza.

Promocija "Irske kratke priče" održana je u organizaciji Narodne biblioteke "Ivo Andrić" iz Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana