Predstavljena "Izabrana djela" Ranka Pavlovića

Srna
Predstavljena "Izabrana djela" Ranka Pavlovića

ČELINAC - U Čelincu je održano poetsko-muzičko veče "U susret proljeću", povodom Svjetskog dana poezije, na kojem su predstavljena "Izabrana djela" Ranka Pavlovića.O književnom stvaralaštvu Pavlovića i o njegovim "Izabranim djelima" sinoć je govorio Momčilo Spasojević.

"Današnjoj mladoj generaciji teško je objasniti kako je prije 60 godina objaviti knjigu značilo, prije svega, veliku čast, ponos, uvažavanje i prestiž. To je često otvaralo vrata novinarske karijere i zanimanja, što se tada izuzetno cijenilo", rekao je Spasojević.

"Izabrana djela" obuhvataju komplet djela za odrasle u osam tomova i komplet djela za djecu u šest tomova. Žanrovski, Pavlović obuhvata sve - od poezije, pjesme, pripovijetke, eseja, dramskih tekstova.

Svoju stihove ovom prilikom govorio je Pavlović, koji je istakao da uvijek rado dolazi u svoj zavičaj.

"Izabrana djela" Ranka Pavlovića u 14 tomova pojavila su se na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci u izdanju izdavačkih kuća "Besjeda" iz Banjaluke i "Prometeja" iz Novog Sada, što je ocijenjeno kao izdavački poduhvat godine i nagrađen nagradom "Moštanica". Djela su objavljena povodom 60 godina njegovog književnog rada.

Ranko Pavlović zastupljen je u čitankama, lektiri i mnogim antologijama. Njegove pjesme i pripovijetke prevođene su na mnoge strane jezike.

Dobitnik je više istaknutih književnih nagrada i priznanja, a ovih dana je objelodanjeno da je ovogodišnji dobitnih "Zlatnog ključića Smedereva", jednog od najznačajnijih priznanja za dječiju književnost na srpskom govornom području.

Godinama pomaže u bogaćenju knjižnog fonda Narodne biblioteke u Čelincu, kojoj je do sada darovao oko 1.000 naslova.

Čelinačka biblioteka mu je 2011. godine dodijelila "Miholjdansku povelju" za doprinos razvoju kutlture u čelinačkom kraju.

U okviru poetsko-muzičke večeri održan je i koncert "Violinske promenade" violinistkinje Natalije Todorović uz klavirsku pratnju Vlade Danića. Ovo druženje organizovali su Narodna biblioteka "Ivo Andrić" i Centar za kulturu Čelinac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana