Predstava “Vuk i sedam jarića” otvorila “Lut fest” u Istočnom Sarajevu: Ljepota umjetnosti djecu uči pravim vrijednostima

Ilijana Božić
Predstava “Vuk i sedam jarića” otvorila “Lut fest” u Istočnom Sarajevu: Ljepota umjetnosti djecu uči pravim vrijednostima

ISTOČNO SARAJEVO - Predstavom “Vuk i sedam jarića”, u režiji Davora Dragojevića, a u izvođenju Pozorišta lutaka iz Niša počeo je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2023” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Manifestacija se ove godine održava pod motom “Glumac, lutka, animacija”, a trajaće do petka. Ovogodišnji “Lut fest” donosi bogat takmičarski i prateći program festivala, a u takmičarskom programu učestvuje 10 pozorišta iz Srbije, Estonije, Francuske, Izraela, BiH i Republike Srpske.

Najmlađa publika uživala je u nedjelju naveče tokom izvođenja komada “Vuk i sedam jarića”. Prema riječima režisera Davora Dragojevića to je jedna od prvih bajki sa kojom se djeca susreću.

- Mi smo želeli da im je približimo na drugačiji način, uz predivne lutke, odličnu muziku, lepu scenografiju i sjajnu glumačku igru. Ovom bajkom približavamo deci lepotu pozorišne umetnosti i šaljemo snažne poruke o važnosti pravih ljudskih vrednosti - rekao je Dragojević.

Direktor ovog festivala Vitomir Mitrić istakao je za Srnu da pomenuta manifestacija traje skoro četvrt vijeka uz učešće više od 200 ansambala iz 40 zemalja, a bogat takmičarski i prateći program jasno i nedvosmisleno imenuju i karakterišu ovaj festival kao jednu od najznačajnijih pozorišnih manifestacija za djecu u Srpskoj.

Predstave takmičarskog programa ocjenjivaće međunarodni žiri koji radi u sastavu profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske, dramaturg i reditelj iz Srbije Milan Mađarev te profesor i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

Planirano je da večeras od 18 časova bude izvedena predstava “Malčić Palčić” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, a sutra u istom terminu na programu je komad “Giga pravi more” u izvođenju Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Mališani će u četvrtak od 18 časova imati priliku da uživaju u predstavi “Ljubav i violina” Dječijeg kazališta Subotica iz Srbije.

Prateći program festivala sadrži nekoliko edukativnih i kreativnih segmenata, kao što su okrugli sto o temi “Očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta kroz tradiciju lutkarskog pozorišta”, predavanje o temi “Primijenjeno pozorište - Šta, kako, kome i zašto” te promocije knjiga o lutkarstvu, radionice, kao i master klas predavanje “Razlika između dramskog i lutkarskog igranja predstava” i lutkarska radionica pod nazivom “Improvizovane lutke”.

Zlatna anima

Savjet festivala ove godine je plaketu “Zlatna anima - Radoslav Lazić” dodijelio Pozorištu lutaka Niš za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva, a povodom jubileja, 65 godina postojanja ovog pozorišta. Mitrić je Srebrnu plaketu grada Istočno Sarajevo uručio profesoru Bonji Lungovu iz Bugarske i predsjedniku stručnog žirija festivala za izuzetan doprinos razvoju lutkarskog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana