Predstava "Edit Pjaf" večeras premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Put duše u potrazi za ljubavlju

Milanka Mitrić
Predstava "Edit Pjaf" večeras premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Put duše u potrazi za ljubavlju

BANjALUKA - Edit Pjaf je tragičan lik. Djetinjstvo provodi kao siroče u bordelu očeve majke i na ulicama Pariza. Umire joj trogodišnja kćerka. U avionskoj nesreći gubi Marsela Serdana u trenutku kada njihova romansa doseže vrhunac.

Nosilac je tragičke krivice. Stradalnički put njene duše u potrazi za ljubavlju je katarzičan, antički tragičan, uzvišen i nestvaran, poetski tanan i suptilan, navela je glumica Đurđa Vukašinović Babić, koja će večeras u predstavi na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske oživjeti Edit Pjaf.

Master predstava ove glumice "Edit Pjaf" biće premijerno odigrana večeras od 19 časova.

- Kao jedan pokazatelj svevremenosti i besmrtnosti njenog lika je i film "La vie en ro­se" za koji je Marion Kotijard 2008. godine dobila "Oskara" tumačeći lik Edit Pjaf. Bila sam inficirana tim djelom, filmom i muzikom Edit Pjaf. Film me podstakao da se ja odvažim i da uradim predstavu. Njena sudbina iz koje je proistekla muzika, raskošna građa i težina njenog života i sudbine je zapravo doprinijela i kvalitetu njene muzike, na koju sumnjam da je imun iko ko ju je čuo - navela je glumica.

Kako je naglasila, odlučila se za policentričnost u glumačkom smislu, što i jeste teza koju brani u svom radu.

- To je kada glumac komunicira i snalazi se u svim oblicima teatra, tako da sam smatrala da je potrebno objediniti teatar sjenki, glumački teatar, teatar pokreta i muzički teatar da bi sve ispalo potpuno i da bi priča izgledala potpuno. Policentričnost se sama nametnula kao rješenje. Nadam se da će to doprijeti i do naše publike - zaključila je glumica.

Srđan Marinković je majstor svjetla u Dječijem pozorištu RS, te njen saradnik u ovoj predstavi. Marinković završava studije montaže na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a iz ove pozorišne saradnje nastala je i filmska saradnja. Naime, u pripremi je i film baziran na životu Edit Pjaf.

- Zajednički smo došli do ideje da bismo mogli da snimimo film, čiji radni naslov je "La Pi­af". Film je biografsko-poetska drama sa elementima mjuzikla. To će biti jedan poetičan film koji govori o ljubavi, a biće ujedno i moj završni rad - objasnio je Marinković.

Za scenografiju su zadužene Đurđa Vukašinović Babić i Berina Šuščević, za kostime Vukašinović Babić i Jelena Savić, a za lutke Natalija Gočeva. Koreografiju su radile Ana Mazalica i Tatjana Tušinski, a muziku Milana Smiljanić, Darko Ružičić i Draženko Kopuz.

- Ovo je proizvod i plod fantastičnog iskustva i smjerne odluke hrabrosti članice našeg ansambla Đurđe Vukašinović Babić da za svoj master rad na Akademiji umjetnosti izabere život i djelo i genij velike francuske šansonjerke Edit Pjaf - rekla je direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana