Predrag Ikonić, urednik časopisa Parabelum: Strip sve više privlači mlade

Aleksandra Madžar
Predrag Ikonić, urednik časopisa Parabelum: Strip sve više privlači mlade

Istočno Sarajevo - Šesti broj strip magazina "Parabelum" trebalo bi uskoro da se pojavi pred zaljubljenicima u devetu umjetnost sa jasnom i čvrstom koncepcijom kao i do sada.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" glavni urednik ovog magazina Predrag Ikonić i istakao da će neke od zanimljivosti u ovom broju biti i priča o preteči Udruženja strip autora "Deveta dimenzija", koje je funkcionisalo osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji.

Osim ove priče, čitaoci će moći pročitati i intervju i priloge sa svjetski poznatim srpskim crtačima stripova Draganom Lazarevićem, Božidarom Milojkovićem, Petrom Meseldžijom, Miroslavom Žarićem i drugima.

- Šesti broj je opet prebogat sa odličnim stripovima afirmisanih i neafirmisanih strip autora sa područja Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore - dodao je Ikonić.

Kada je riječ o razvoju strip scene, Ikonić smatra da je još rano govoriti koliki je uticaj časopisa i Udruženja zaslužan za to.

- Činjenica je da se već dešavaju neke prelijepe stvari. Kada spremamo neki novi broj časopisa uvijek nam u redakciju pristignu radovi nekoliko mladih strip autora iz Republike Srpske, ali i iz Srbije. Takođe, jave se i neki autori koji su imali dugogodišnji prekid u stvaralaštvu, ali ih je pojava našeg magazina inspirisala za ponovno crtanje. Strip radionice koje organizujemo u okviru salona, festivala ili izložbi stripa svaki put su posjećenije - kaže Ikonić.

On dodaje da je "Parabelum" jedini strip magazin na prostoru Srpske koji izlazi u kontinuitetu.

- Ponosan sam, kao prvo, upravo na taj kontinuitet našeg izlaska i na to što nam je svaki novi broj, po riječima mnogih, bolji od prethodnih. Bilo je kratkih izdavačkih izleta i u našem susjedstvu, ali pored nas jedino još "Strip presing" iz Niša i "Revija Kiša" iz Kragujevca održavaju ritam - objasnio je Ikonić.

U ovom broju nova imena u svijetu stripa u Srpskoj su Milena Berić iz Srpca, Milan Mladić iz Istočnog Sarajeva, Dejan Marković iz Ugljevika i mlade manga majstorice Anastasija Aleksić i Julija Šradik iz Pala.

- Takođe u ovom broju objavljujemo do sada najmlađeg autora na našim stranicama, a riječ je o šestogodišnjem Davidu Pavliću iz Beograda - naglašava ovaj strip crtač.

Smatra da bi trebalo što više da se radi sa djecom koja pokazuju interesovanje za crtanje i da se ti talentovani mališani upoznaju sa stripom.

- Naše generacije su odrastale uz stripove i prva slova učile kroz listanje i čitanje stripova. Onda je zbog stvari na koje nismo mogli uticati došlo do decenijskog prekida u izdavanju stripova pa tako nove generacije svoje prve susrete sa stripom doživljavaju putem interneta, telefona ili video-igrica. Primijetio sam da se u sve više školskih udžbenika ubacuju strip elementi tj. oblačići sa tekstom kad neko nešto govori, što me posebno raduje - zaključio je Predrag Ikonić.

"Sarajevski atentat"

- Pored ovog šestog broja, do kraja 2015. godine namjeravamo da objavimo i broj 7. U planu je i štampanje specijalnog izdanja u vidu strip albuma "Sarajevski atentat", koji će biti zbirka nekoliko kraćih stripova na temu atentata i učešća Srba u Prvom svjetskom ratu. Pored ovoga, možda ćemo čitaoce iznenaditi i nekim posebnim izdanjima. Od redovnih aktivnosti bićemo na Salonu stripa u Laktašima, "Jelen Demofestu" i Festivalu animiranog filma u Banjaluci, na izložbama i promocijama naših strip izdanja i u drugim gradovima Republike Srpske, a po pozivu i u drugim državama - kazao je Predrag Ikonić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana