Predićeva "Kosovka djevojka" biće izložena u Konaku knjeginje Ljubice

Tanjug
Predićeva "Kosovka djevojka" biće izložena u Konaku knjeginje Ljubice

BEOGRAD- Jedna od najprepoznatljivijih slika u istoriji srpske umjetnosti i kulture "Kosovka djevojka", koji je naslikao čuveni slikar Uroš Predić (1857 - 1953) biće izložena u Konaku knjeginje Ljubice od 2. do 16. oktobra, najavili su organizatori.

Sliku je poručilo Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom.

Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pjesma "Kosovka djevojka", koju je smatrao jednom od najljepših u istoriji srpske književnosti.

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja "vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu".

S obzirom na to da je nastala u vrijeme Prvog svjetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vrijeme, a Kosovka djevojka kao prva bolničarka.

Na taj način, umjetnik je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke djevojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.

Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe.

Otkupljena je od knjižarskog preduzeća "Polet" 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana