Poznat program prvog festivala "Isidora Žebeljan" u Kragujevcu

Tanjug
Poznat program prvog festivala "Isidora Žebeljan" u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Spreman je bogat i raznovrstan umjetnički program Internacionalnog festivala "Isidora Žebeljan" u Kragujevcu, posvećen preminuloj umjetnici, saopštio je danas organizator te muzičke smotre - Muzička omladina-Kragujevac.

Publika će imati priliku da 15, 16. i 17. juna čuje dva koncerta i da prisustvuje razgovoru o operi "Dve glave i devojka" Isidore Žebeljan, na kome će učestvovati umejtnici iz produkcije, nakon čega će uslijediti snimak svjetske premijere te opere. Na svečanom otvaranju 15. juna "Žebeljan ansambl" će u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije izvesti primenjenu muziku umjetnice, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je kompozitorka višestruko nagrađivana.

Između ostalog, Žebeljan je dobila tri Sterijine nagrade i četiri  nagrade za scensku muziku.

Kako ističe predsjednik Muzičke omladine-Kragujevac i direktor Festivala Stefan Adamović, svi uslovi su u potpunosti obezbjeđeni kako bi već prve godine održavanja festivala sve planirane projekte realizovali.

Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umjetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali pozivu direkcije manifestacije i prihvatili učešće.

Druge festivalske večeri, 16. juna, u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac lika i djela Isidore Žebeljan, biće organizovan okrugli sto, na kome će govoriti umjetnici koji su učestvovali u produkciji opere "Dve glave i devojka" - Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački.

U četvrtak, 17. juna, takođe u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, na zatvaranju Festivala nastupiće "Žebeljan orkestar" uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posjetilaca, u skladu sa svim mjerama protiv pandemije, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mjesto rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od sutra na sajtu festivala.

Program sve tri večeri publika može da prati i onlajn u direktnom prenosu na You Tube kanalu Muzičke omladine-Kragujevac, a festival ima podršku Grada Kragujevca, nacionalne platforme "Srbija stvara", SOKOJ-a, muzičke kompanije Mascom i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana