Povratak klasičnom Dilanu Dogu

Branislav Predojević
Povratak klasičnom Dilanu Dogu

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Boneli” napravila je restart svog slavnog strip serijala “Dilan Dog”, izdavanjem trilogije koja će početi s brojem 435. redovnog serijala.

Po završetku trilogije lik Dilana Doga biće vraćen u status koji je sličniji onom na samom početku serijala, kako je želio njegov tvorac, legendarni Ticijano Sklavi.

Autor prvog dijela trilogije, pod naslovom “Dva minuta do ponoći” je Roberto Rejkoni, aktuelni urednik serijala, uz crtež Đorđa Pontrelija. Kasnije, autor sljedeća dva albuma biće Barbara Baraldi, a crtač Serđo Đerasi.

- Moj svijet se raspada… Nedosljednosti narativnog tkiva repliciraju se kao rastuća tumorska masa… Svi moji proračuni su bili pogrešni! - kaže Džon Goust, dok se verzija Dilana Doga iz prošlosti misteriozno pojavljuje na Krejven Roudu, a Smrt se vraća da prošeta ulicama Londona, piše u zvaničnom sinopsisu pomenute 435. epizode.

Rejkoni je napisao dugačku objavu na “Instagramu” kako bi razjasnio stvari koje se tiču budućnosti lika i povratku osnovama. Sudeći po njegovim riječima, sam Sklavi je tražio ovu novu promjenu kursa u scenariju.

- Gospodo, stvari su vrlo jednostavne - Ticijan je izabrao ovaj put. Tvorac lika je, poslije deset godina eksperimentisanja, preokreta i revolucija, osjetio potrebu da Dilana vrati u “više domaću” i za čitaoce uobičajeniju dimenziju. Izdavačka kuća, redakcija, urednik i autori  pratili su njegova uputstva i učinili da se to dogodi - rekao je Rejkoni.

Trebalo bi pomenuti da posljednjih godina eksperimentisanja sa serijalom nije nedostajalo. Postojao je “meteorski ciklus”, zatim “ciklus 666”, a prije svega resetovanje, koje je počelo od broja 407, uz brojne promjene u Dilanovom univerzumu, što se nije previše svidjelo tvrdokornim obožavaocima.

U stvarnosti, za mnoge čitaoce ova velika promjena se nikada nije dogodila, a možda je upravo to ono što je ubijedilo i samu izdavačku kuću “Boneli” da traži da Dilan Dog bude vraćen svom porijeklu i uobičajenoj dimenziji.

Istorija

Prvi broj stripa “Dilana Doga” autora Ticijana Sklavija izašao je 1986. godine u Italiji, pod nazivom “Zora živih mrtvaca. Ova epizoda samo godinu dana kasnije u izdanju novosadskog “Dnevnika” izašla je i na prostoru bivše Jugoslavije. U jednom periodu, mjesečno je štampano više od milion primjeraka ovog stripa na raznim jezicima. Početkom milenijuma Sklavi se sve više povlači iz javnosti zasićen radom na Dilanu i stripu generalno, što se osjetilo na tiražima. Vodeće uredničko mjesto, na prijedlog Sklavija 2014. godine, preuzima kontroverzni scenarista Roberto Rejkoni, koji unosi radikalne izmjene, kako u sam strip, tako i kompletnu ediciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana