Povratak 77 ikona u livanjsku crkvu

Đurđica Bjelošević
Povratak 77 ikona u livanjsku crkvu

BANjALUKA - Nakon decenijskog procesa rada na zaštiti zbirke od 77 ikona iz crkve Uspenja presvete Bogorodice iz Livna, Atelje za konzervaciju i restauraciju slika Muzeja Republike Srpske je postavkom i vraćanjem ikona u renoviranu crkvu okončao ovaj važni projekat.

Zbog nemogućnosti izlaganja i čuvanja ikona u muzejskom ambijentu i odgovarajućim uslovima ikone su izložene u crkvi, poštujući tako i liturgijski i muzeološki aspekt.

Pri postavci, ispod svake ikone postavljena je legenda sa osnovnim podacima, a postavljene su po grupama u zavisnosti od škole kojoj pripadaju, tako da se u ovoj bogatoj zbirci nalaze ruske, grčke, srpske, kritske i zografske grupe ikona.

Izložene ikone su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice iz Livna koja je je 2004. godine proglašena za kulturno dobro BiH.

U toku ovog višegodišnjeg procesa zaštite realizovane su dvije izložbe ovih vrijednih djela, te je kroz prvu izložbu predstavljen najvredniji dio zbirke. Druga postavka “Konzervatorski dosije” imala je za cilj da pokaže i približi publici proces konzervacije.

Primjerom zaštite specifičnih ikona “Jerusalima” koje su velikih formata, a zatečene su u jako ugroženom stanju, moglo se jasno i vrlo slikovito prikazati kroz kakvu transformaciju i “vaskrsenje” prođu određena djela, te se na taj način stekne pravi utisak i ukaže koliko je važno pravovremeno reagovati, ali i ako to nije slučaj, od kakvog rizičnog stanja konzervatori sliku ili ikonu dovedu u stabilno stanje.

Na ovom važnom projektu zaštite ove bogate zbirke učestvovali su: viši konzervator Dijana Pešikan-Egić, slikar-konzervator Đurđica Bjelošević, slikar-konzervator, istoričar umjetnosti prof. dr Ljiljana Ševo, MA istoričar umjetnosti Marko Katić, slikar-konzervator Branko Jungić te drugi saradnici.

Ovu vrijednu zbirku ikona moguće je pogledati u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Livnu. (Za “Glas Srpske” napisala Đurđica Bjelošević)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana