Posveta ruskim velikanima u NUBRS

M. M.
Posveta ruskim velikanima u NUBRS

BANjALUKA - Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” biće otvorena 16. juna u holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Autorka izložbe je Nataša Bulatović, a izložbu je priredila Biblioteka grada Beograda.

- Životni i stvaralački putevi dva velika savremenika Lava Nikolajeviča Tolstoja i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog često su se približavali, ali se nikada nisu ukrstili. Pisac i filozof Dmitrij Mereškovski, jedan od najboljih poznavalaca misli i stvaralaštva dvojice književnika, rekao je za njih da su oni “dva protivurečna blizanca”. Sledeći tu koncepciju u formalnom smislu, trudila sam se da ovu izložbu uobličim kao svojevrsni diptih. Njenom simetričnošću želela sam da prikažem ravnopravni značaj dva najveća ruska klasika za srpsku kulturu.

Različite ideologije i vremena na površinu su izdvajali jednog ili drugog od ove dvojice autora, kako to oduvek čini istorija sa istaknutim ljudima. Trudili smo se da njihov uticaj prikažemo u najraznovrsnijem svetlu i time dokažemo sveprožimajuće jedinstvo, na jednoj strani velike ruske književnosti, a na drugoj strani srpske, koja je, ne samo u kulturi, bila usmerena na svoju veliku slovensku zaštitnicu - navela je Bulatovićeva o izložbi.

Izložba je sačinjena iz 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata posvećenih Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku. Autorka je pokušala da pruži svestran prikaz ove dvojice pisaca u Srbiji, istražujući njihovu prevodilačku, štamparsku i kritičarsku djelatnost na tom prostoru.

- Izložba otkriva i malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu. Predstavlja i misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu, izvođenje loze svih Tolstojevih potomaka koji su emigrirali u Srbiju - navode iz NUBRS.

Izložba će biti otvorena u 13 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana