Posthumno objavljen roman “Preko trnja” Miše Aleksića

Tanjug
Posthumno objavljen roman “Preko trnja” Miše Aleksića

BEOGRAD - Knjiga “Preko trnja” preminulog bas gitariste Miroslava Miše Aleksića (1953-2020) posthumno je objavljena kao zbirka veoma zanimljivih, intrigantnih i manje poznatih pojedinosti iz života popularnih muzičara, kao drugo književno delo jednog od osnivača rok grupe “Riblja čorba”.

“Objavljivanje ove knjige bila je Mišina velika želja i da danas može da je uzme u ruke, bio bi presrećan”, rekla je njegova ćerka Mina Aleksić, inače po vokaciji dramaturg, dramski pisac.

„Miša je mnogo čitao autobiografije poznatih rokera, uspešnih ličnosti, pisaca. To ga je inspirisalo da krene sa pisanjem novog romana, koji je delimično autobiografski, ali je priča prikazana kroz prizmu mladog basiste iz jednog benda osnovanog osamdesetih godina prošlog veka”, objasnila je Mina nastajanje druge knjige svog vječno neprežaljenog oca.

“Tokom pisanja, bio je u svom svetu, ponovo u godinama koje su mu bile najdraže. Konsultovao se i sa mnom oko nekih ideja, oko preokreta u romanu, oko bezizlaznih i uzbudljivih situacija, kako bih mu pomogla da napravi dobar rasplet. Davala sam mu komentare i ideje, ali roman nisam uzimala da čitam dok ga je pisao”, otkrila je Mina Aleksić.

Zaplet romana je slijedeći: talentovani gitarista Džoni postaje član rok benda “Zvezde” u usponu, te brzo stiče nove prijatelje i naravno neizostavne horde obožavateljki. Uskoro je jasno da popularnost ima svoje dobre ali i loše strane.

Da li će “Zvezde” uspijeti da se izbore sa brojnim pritiscima, prevrtljivim menadžerima i jakom konkurencijom, jedno je od pitanja koje se provlači kroz djelo.

Aleksić otkriva mnoge detalje koji su neizostavni dieo rokerskog života, od igre sa porocima do provoda sa grupi djevojkama.

Ipak, glavni motiv je potraga i pronalazak prave i iskrene ljubavi. Čitaoci, prije svega omladina će moći da steknu sliku kako su se ljudi nekada ne tako davno sasvim kvalitetno zabavljali bez mobilnih telefona i interneta, a nove pjesme mogle su da se čuju samo na radiju, i tek kasnije na televiziji.

Intimni svijet rok zvijezda kao druga knjiga „Preko trnja” Miše Aleksića može se naći od petka u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu www.laguna.rs .

Prethodno djelo autora “Uživo!: Autobiografija” (2011) istog izdavača “Laguna” naišlo je na veoma pozitivan prijem kod šire muzičke i čitalačke publike, tako da se smatra veoma uspješnim štivom za sve ljubitelje njegove rok grupe i sve ostale koji vole dobar rokenrol, ali i da malo zavire iza kulisa.

Miroslav Aleksić, poznatiji kao Miša, gotovo cio svoj profesionalni vijek je posvetio rokenrolu.

Svirao je u nekoliko manje afirmisanih sastava, ali i u poznatoj grupi “SOS”, odnosno prethodniku legendarne “Riblje čorbe”, čiji je bio jedan od osnivača.

Preminuo je 29. novembra 2020. godine od posledice korona virusa, a samo mjesec dana prije toga je bio na sceni pozorišta Atelje 212 i sa kultnom grupom “Riblja čorba” primio prestižnu nagradu GODUM 2020 za rok bend godine od Udruženja muzičara rok, zabavne i džez muzike Srbije.

Kao sjećanje na ovog značajnog muzičara, a prije svega dobrog, pozitivnog čovjeka, održan je koncert “Riblje čorbe” 18. avgusta u njegovu čast na stadionu Tašmajdan sa gostima - Zvonimir ukić ule (Van Gog), Momčilo Bajagić Bajaga, braća Žika i Dragi Jelić (YU grupa) i Nikola Čuturilo Čutura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana