Poruka sa onlajn časa Škole kreativnog pisanja u Gradiškoj: Ivo Andrić svoje najbolje romane napisao u okupiranom Beogradu

A. G.
Poruka sa onlajn časa Škole kreativnog pisanja u Gradiškoj: Ivo Andrić svoje najbolje romane napisao u okupiranom Beogradu

GRADIŠKA - Kulturni centar Gradiška juče je putem svoje "Fejsbuk" stranice pokrenuo Školu kreativnog pisanja, koja će biti održavana svakog ponedjeljka od 10 časova, a mentor je profesor banjalučkog Filološkog fakulteta Duško Pevulja.

- Najjednostavnija i najtačnija definicija književnosti jeste da je ona "umjetnost riječi". Šta znači ta jednostavna definicija, koju naučimo veoma rano u svome školovanju? O tome ćemo pisati tokom ove naše škole. To je istovremeno i teško i jednostavno pitanje. Da bi riječi bile ovjekovječene, da ne bi bile zaboravljene, da bi prevazišle svoje vrijeme, pisci im daju otpornu snagu umjetnosti - poručio je Duško Pevulja.

Istinski vrijedna djela, dodaje, ne zastarijevaju i neprestano privlače zanimanje čitalaca.

- To znači: književnost je uvijek svjedočanstvo o svom vremenu, ali i o svim vremenima, o pitanjima i problemima koja su vječna - kazao je Pevulja.

Od polaznika Škole kreativnog pisanja očekuje da na zadatu temu, a o kojoj se govori na sve strane, pošast koja je zahvatila čitav svijet, ostave isključivo lično svjedočanstvo i utiske.

- Zapamtite: neka od najvećih književnih djela nastala su u teškim istorijskim okolnostima, čak znatno težim od ovih naših. Samo jedan primjer: Ivo Andrić je svoja tri najbolja romana ("Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica") napisao u okupiranom Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Želim vam da naučite ono što do sada niste znali, da radite i budete vrijedni, da svi na kraju budemo prvonagrađeni - kaže Pevulja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana