Antoan Egziperi, autor jednog od najljepših dječijih romana u svjetskoj književnosti

Srna
Antoan Egziperi, autor jednog od najljepših dječijih romana u svjetskoj književnosti

BIJELJINA - Francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi (1900-1944), autor “Malog princa”, jednog od najljepših dječijih romana u svjetskoj književnosti, poginuo je na današnji dan 1944. godine.

Egziperi je stradao kao pilot savezničkog aviona, na borbenom zadatku nad Mediteranom u Drugom svjetskom ratu.

Njegov život bio je ispunjen avanturama. Počeo je da studira arhitekturu, međutim, nikada je nije završio.

Bio je u vojnoj službi od 1921. godine, a zanimalo ga je letenje, pa je uzimao privatne časove, da bi 1922. godine prihvatio “transfer” iz francuske vojske u Francusko ratno vazduhoplovstvo.

Iskustva, koja su često bila opasna po život velikog stvaraoca, inspirisala su ga za pisanje književnih đela. Nije slučajno što na početku knjige “Mali princ” Egziperi opisuje pad pripovjedačevog aviona u Saharu.

Prije Drugog svjetskog rata u Francuskoj bio je poznat kao aristokrata koji je avionom prelazio poštanske rute za Afriku i Južnu Ameriku, a jedno vrijeme je radio i kao probni pilot.

Prilikom jednog leta Egziperi se zajedno sa svojim navigatorom srušio u libijskoj pustinji.

Obojica su nekim čudom preživjeli pad, ali su dehidrirali zbog velike vrućine u pustinji. Izgubljeni među pješčanim dinama proveli su četiri dana dok ih nije spazio beduin koji im je spasio živote.

Od prvog romana “Južna poštanska služba” do “Tvrđave” let i pustinja predstavljaju ključne metafore njegovog doživljaja čovjeka i svijeta.

Objavio je nekoliko romana i pripovijedaka, kao što su “Noćni let”, “Zemlja ljudi”, “Ratni pilot”, u kojima govori o veličini čovjeka, snazi, želji za istinom, te o upoznavanju samog sebe i svijeta u kojem živi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana