Podrška domaćim stvaraocima

Ilijana Božić
Podrška domaćim stvaraocima

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske otkupilo je 39 likovnih djela od 34 autora u vrijednosti od 100.000 KM i to za 12 ustanova kulture. Takođe otkupili su i knjige i to 11 publikacija od četiri izdavača i darovali ih bibliotekama.

O tome svjedoče rezultati javnog konkursa za otkup djela likovne umjetnosti za ovu godinu te javnog konkursa za otkup knjiga u Republici Srpskoj koje je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo je sve publikacije otkupilo u 43 primjerka za potrebe svih narodnih biblioteka u Srpskoj, u ukupnoj vrijednosti od 9.137 KM.

- Konkurs za otkup djela likovne umjetnosti definisan je kao jedan od zaključaka konferencije "Izazovi savremene vizuelne scene" koju smo organizovali 2021. godine. Pravo da se prijave na konkurs za otkup djela likovne umjetnosti imale su ustanove kulture čiji je osnivač lokalna zajednica, a bilo je prijavljeno 16 ustanova sa ukupno 122 djela predložena za otkup - istakli su iz Ministarstva.

Dodali su da su ustanove u svoje otkupne prijedloge uvrstile djela afirmisanih i značajnih vizuelnih umjetnika iz Srpske, ali i djela umjetnika mlađe i srednje generacije.

Među otkupljenim djelima su prostorna svjetlosna instalacija "Smrt slike" Vese Sovilja, ugljen na papiru "Crteži" Miodraga Manojlovića, "Površina individuacije" Borjane Mrđe, slika "Neizbježno" Renata Rakića, djelo "Pozdrav suncu" Olivere Šipke Basta, "Oluja" Zorana Banovića te "Jesen", "Soliter" i "Muzej" Dalibora Popovića Mikše i djela drugih autora.

Kada je riječ o otkupu knjiga iz Ministarstva su saopštili da je stručnu procjenu i vrednovanje prijavljenih prijedloga za otkup knjiga vršila tročlana Komisija za vrednovanje projekata iz oblasti izdavačke djelatnosti i otkupa knjiga, koja je imenovana rješenjem ministra prosvjete i kulture.

- U obzir su ušle knjige od značaja za kulturu i umjetnost Republike Srpske iz kategorija domaća književnost proza, poezija, eseji, drama, kritika, knjige za djecu, prevedena književnost proza, poezija, eseji, drama, kritika objavljena od strane izdavača iz Srpske te publikacije iz oblasti umjetnosti koje predstavljaju naše kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost - naveli su iz Ministarstva.

Knjige su otkupljene od izdavača "Imprimatur" i Centra za vještačenje i procjenjivanje "Zenit" te "Mudrog slova" i "Besjede".

Tako su otkupljena djela "Brodovi, bogovi i mali požari u rukama" Maje Mihajlović, "Gluvo doba" Ninoslava Mitrovića, "Može li se pobeći od tuge: Majka emigranta iz Beograda" Ivane Bajić Hajduković, ali i knjiga "Pre poplave" Ane Bolave. Otkupljene su i "Ostavinska rasprava Anastasa Kona" Srđana Sekulića, "Nostalgija za nepostojećim" Berislava Blagojevića, "U džepovima medijske stvarnosti" Borislava Vukojevića i Vuka Vučetića te knjiga "Drvar u priči i stihu (1945-1991) Dositija Petkovića.

Ciljevi

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su istakli da je cilj konkursa za otkup djela likovne umjetnosti bio podsticanje razvoja vizuelnih umjetnosti putem osavremenjavanja umjetničkih zbirki kolekcija.

- Takođe cilj je i jačanje kapaciteta ustanova kulture, podrška savremenim vizuelnim umjetnicima i razvijanje vizuelne kulture te da konkurs pomogne i ukaže na važnost formiranja kolekcija vizuelne umjetnosti u ustanovama kulture različitog karaktera - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana