Podgorica: Prikazan dokumentarni film “Čekajući Handkea” posvećen Srbima sa Kosmeta

Srna
Podgorica: Prikazan dokumentarni film “Čekajući Handkea” posvećen Srbima sa Kosmeta

PODGORICA - Prikazivanjem dokumentarnog filma “Čekajući Handkea”, jednog od najnagrađivanijih srpskih autora Gorana Radovanovića, večeras je u “Srpskoj kući” u Podgorici održano filmsko veče posvećeno životu preostalog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, odnosno Velikoj Hoči.

Kroz potresnu priču o prilikama u izolovanoj srpskoj enklavi Velika Hoča, Radovanović krajnje objektivno, nepristrasnim jezikom kamere svjedoči o izazovima, prkosu i vjeri kao osloncima opstanka u raljama albanskog šovinizma i terora.

Film govori o preostalim Srbima u Velikoj Hoči koji žele da ih posjeti nobelovac Petar Handke, kojem u znak poštovanja žele da postave spomen-ploču, zbog njegovih djela koje je posvetio Srbima sa Kosova i Metohije i Velike Hoče.

Srbi iz Velike Hoče su zahvalni Handkeu i za novčana sredstva koja im je donirao od dobijenih književnih nagrada.

Nakon prikazanog filma Radovanović je govorio o sopstvenim utiscima i doživljajima tokom višestrukog boravka u južnoj srpskoj pokrajini, o iskustvima tokom snimanja filma “Enklava”, takođe posvećenog istini o stradalništvu Srba na Kosovu i Metohiji, o svemu onome što nije moglo da se ispriča i prikaže filmskim jezikom.

“Ne treba očajavati, treba se držati svoga identiteta i ne podlijegati porukama sa strane, posebno onima koje ruše tvoj identitet, konkretno naš srpski identitet na Kosovu i Metohiji”, rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana