Počinje onlajn regionalno izdanje Festivala autorskog filma

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Proljećno izdanje međunarodnog Festivala autorskog filma u regionalnim okvirima počinje danas onlajn i trajaće do 17. aprila, što će činiti devet filmova za devet dana, saopštili su organizatori te smotre.

Na ovom virtuelnom festivalu udružile su se direkcije Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora).

Na onlajn platformi "Ondemand.kinomeetingpoint.ba" u navedenom terminu u trajanju od devet dana, po izboru selektora ova četiri festivala, publici će biti ponuđen izbor novih i starih ostvarenja, od kojih su neki nagrađeni na poslednjim izdanjima festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, kao i dva restaurirana jugoslovenska klasika.

U programu je pet igranih dela: danski "Krvne veze" Ženet Nordal, ruski "Mladi kitolovac" Filipa Jurejeva, meksičko-francuski "Novi poredak" Mišela Franca, slovačko-rumunski-češki "Sluge režima" Ivana Ostročovskog i izraelsko-francuski "Smrt filma, a i mog oca" Danija Rosenberga.

Takođe prisutna su i dva dokumentarna filma - hrvatski "Jedna od nas" Đure Gavrana i francuski "Mala devojčica" Sebastiena Lifšica.

Na repertoaru su i dva antologijska dela: "Pavle Pavlović" Puriše Đorđevića (1975) gde igraju Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Ljuba Tadić, Rade Marković, Ljubinka Bobić, Faruk Begoli, Danilo Bata Stojković, kao i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića (1977) sa odličnom glumačkom postavom - Ljuba Tadić, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Miodrag Radovanović, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Čedomir Petrović, Gorica Popović.

Jovan Marjanović, ispred Sarajevo Film Festivala kaže da ih je ujedinila želja da publici omoguće pristup filmovima sa programa festivala u Kanu i Veneciji 2020, kao i Berlina 2021 da donesu najbolje od evropskog i svjetskog filma.

"Nadamo se da ćemo se što pre sresti sa našom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenom i otvorenom, u letnjim bioskopima. Do tada - u vreme pandemije kada se sve smotre otkazuju, uz prisustvo straha i udaljavanja, kroz ove filmove donosimo zajedničku ideju nade, saradnje i bliskosti", zaključio je Marjanović.

Milena Debeljković, kao deo tima Festivala autorskog filma iz Beograda, kaže da je Mreža festivala iz regiona dokaz da i u ova teška vremena filmska industrija pronalazi način da se prilagodi i napreduje, naročito kada je ugrožena egzistencija filmskih festivala.

"Upravo događaj koji smo zajedničkim snagama organizovali ima za cilj da poveže ne samo festivale, nego i publiku, a ovo je tek prvi korak koji je ova mreža festivala napravila", navela je Debeljković.

Boris T. Matić, ispred Zagreb Film festivala ističe da su srećni što u vrijeme kada su susreti publike i autora ograničeni, mogu doneti publici neke od najzanimljivijih svežih filmskih naslova iz cijelog svijeta, dva klasika kao blago regije, ali i razgovore sa autorima.

"Prolećno izdanje je uvod u naše aktivnosti koje će se nastaviti cele godine na sva četiri festivala koja će se tek održati uživo u drugoj polovini godine", zaključio je Matić.

Marija Perović kao predstavnik Filmskog festivala Herceg Novi je podvukla da je prvi zajednički regionalni filmski festival idealna prilika da se vide dobri i aktuelni filmovi, ali i pravi klasici autorskog filma jugoslovenske kinematografije.

"Prolećno filmsko izdanje pravi je način da ne budete usamljeni i potražite sebi slične širom festivalske mape, koji je u ime festivala Herceg Novi, kao neke od odabranih filmova istakao naš selektor i reditelj Ivan Bakrač", najavila je Perović.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je MEDIA Program Kreativne Evrope.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana