Počinje četvrti Međunarodni festival gitare

Srna
Počinje četvrti Međunarodni festival gitare

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival gitare "Gitar junajted fest", koji će svečano biti otvoren večeras u Istočnom Sarajevu, okupiće domaće i strane umjetnike, predavače, kao i veliki broj polaznika majstorskih radionica i takmičara u šest kategorija, najavili su organizatori.

Ovogodišnji, četvrti festival, koji se održava pod sloganom "Svijet gitare" ponovo će ugostiti poznatog grčkog graditelja gitara Janisa Sejdulea, koji će gitaru vrijednosti 10.000 KM pokloniti pobjedniku šeste kategorije takmičenja, a predviđene su i promocije i izložbe gitara, notnih izdanja i opreme za ovaj instument.

Svečano otvaranje biće upriličeno u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u 20 časova, nakon čega je planiran nastup američkog dua "Nukler orka" - gitariste Lerija Hemeta, flautiste Mirande Arejne sa izuzetno zanimljivim "vrld mjuzik" programom, koji se velikim djelom sastoji od njihovih autorskih kompozicija, aranžmana čuvenih muzičkih djela, kao i kompozicija drugih savremenih autora. U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra u 20 časova nastupiće čuveni grčki virtuoz na gitari Dimitris Kotronakis sa programom savremenih gitarskih kompozitora. U subotu u 20 časova u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu predviđen je jubilarni koncert Vojislava Ivanovića "Veče sa prijateljima", povodom 40 godina njegovog umjetničkog rada i 60. rođendana, koji će okupiti 10 solista iz pet zemalja, kao i novoosnovani Sarajevski kamerni orkestar mladih sa dirigentom Alekom Isakovićem.

Festival će zvanično biti zatvoren u nedjelju u 17.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo, kada će biti održan gala koncert na kojem će se publici predstaviti šest pobjednika takmičenja. Nakon koncerta publika će glasati i izabrati jednog pobjednika svih pobjednika i dodijeliti mu nagradu "Glas publike Gitar junajted 2019", dok će festivalski odbor najboljem učesniku iz Istočnog Sarajeva dodijeliti specijalnu nagradu "Mlada nada gitare Istočno Sarajevo 2019".

Ulaznice se mogu kupiti kupiti u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo dva časa prije svakog koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana