Počeo 16. Filmski i muzički festival “Kustendorf”

Tanjug
Počeo 16. Filmski i muzički festival “Kustendorf”

MOKRA GORA – Pod sloganom “Umjetnost iznad svega” koji je inspirisan kratkim videom o životu nekadašnje prvakinje baleta iz Njujorka Martine Gonzales i projekcijom filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Estlunda koji je nagrađen Zlatnom palmom večeras je na Mećavniku otvoren 16. Filmski i muzički festival “Kustendorf”.

“Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike”, kazala je ministarka kulture Maja Gojković otvarajući festival.

Ona je navela da slogan ovogodišnjeg festivala vjerno opisuje životni i stvaralački put domaćina Emira Kusturice i da zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umjetnosti.

„Kustendorf je od svog nastanka svrstan među najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u međunarodnim okvirima i podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije”, zaključila je Gojković.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je za ideju da se daleko od svijetla velegrada dovode najveći svjetski autori, sa njima i mladi autori, presudna bila vjera da svaka poezija stiže iz pusitinje, pa je umjetnost vraćena na pravo mjesto, u “brdovitu pustinju” Mokre Gore.

“Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umjetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osjećanja učvršćujući često našu savijest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda. Umjetnost je svetost, a umjetničko djelo je sakralnog porijekla”, kazao je Kusturica.

Ovogodišnji slogan “Umjetnost iznad svega”, kako je naveo Kusturica, je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cvijeta umjetnost koju smo uvijek vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i u svijetu spektakla medija promijene svesti o čovjeku.

“U fragmentiranom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuje i izražava svoje egzistencijalne, istorijske i političke ideje, a uz ovu pojavu degenerisano je i mjesto umjetnika u društvu”, naveo je proslavljeni reditelj.

A da je umjetnost uzvišena, rekao je Kusturica, dokaz je kratki video prikazan na otvaranju o nekadašnjoj balerini Martini Gonzales, koja je posljednje dane provela u staračkom domu sa dijagnozom Alchajmerove bolesti u kom ona sluša muziku uz koju je plesala i prisjeća se pokreta.

Do nedjelje, 29. januara, na festivalu će biti prikazano 27 filmova, od kojih je 14 takmičarskih.

Nakon projekcija svako veče će se održavati ponoćni džez koncerti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana