Počela kataloška obrada lične biblioteke vladike Atanasija

Srna
Počela kataloška obrada lične biblioteke vladike Atanasija

TREBINjE - Narodna biblioteka Trebinje započela je katalošku obradu knjižne građe iz privatne biblioteke upokojenog vladike Atanasija /Jevtića/, koju je decenijama sakupljao i čuvao, a koja broji gotovo 17.000 knjiga na više jezika. Projekat se sprovodi u saradnji sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom i uz blagoslov Njegovog presoveštenstva episkopa Dimitrija.

"Riječ je o gotovo 17.000 knjiga koje se nalaze u manastiru Tvrdoš, a koje će kataloški obraditi bibliotekari Narodne biblioteke, čime će ova građa od neprocjenjive vrijednosti biti sistematizovana", saopšteno je iz trebinjske Narodne biblioteke.

Knjige su napisane na nekoliko jezika, najviše na grčkom, srpskom, engleskom i francuskom, sve su vezane za teologiju i religiju, a veliki broj njih je sa posvetom. Na 12.000 knjiga se nalaze vladikine zabilješke na marginama, napisani komentari, po čemu se vidi da su intenzivno korištene, što pokazuje fantastičnu erudiju i znanje vladike Atanasija. Bibliotekari su već jedan broj knjiga donijeli u trebinjsku Biblioteku i one će, nakon kataloške obrade /unos u elektronski katalog COBISS/, biti vraćane u manastir Tvrdoš.

U trebinjskoj Biblioteci ističu da im je velika čast što su dobili povjerenje da obrađuju ovako vrijedne knjige, te da je posebno zadovoljstvo što imaju priliku da zavire u blago koje čuva lična biblioteka blagopočivšeg vladike Atanasija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana