Po knjigu sa spiskom naslova i maskom

Aleksandra Glišić
Po knjigu sa spiskom naslova i maskom

BANjALUKA - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske danas otvara vrata Informativno-pozajmnog odjeljenja.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić za “Glas Srpske” kaže da će ova institucija raditi pod posebnim mjerama u cilju zaštite korisnika i bibliotekara od virusa korona.

- Slobodan pristup fondu je zatvoren što znači da će korisnici uzimati knjige po preporukama bibliotekara ili po unaprijed pripremljenim listama. Knjige je moguće rezervisati mejlom i telefonom i preuzeti u određenom roku. Broj posjetilaca u biblioteci je ograničen, iz obavezno nošenje maski i rukavica - istakla je Petrović Zečić.

Radno vrijeme biblioteke je od osam do 20 časova radnim danom, a  subotom od osam do 14 časova.

- Na ulazu u biblioteku svi korisnici i posjetioci prolaze kroz dezo-barijeru za obuću, a distanca je obilježena distancionim tačkama. Na pultu se nalazi providni distancer koji omogućava bezbjednu komunikaciju. Sve knjige će biti dezinfikovane u UV komori za dezinfekciju. Takođe, svi prostori su dezinfikovani - naglasila je Petrović Zečić. 

Sve vraćene knjige će takođe biti dezinfikovane prije smještanja u fond, a korisnici su dužni da poštuju distancu (dva metra) i da stoje na markiranim tačkama.

Nacionalna biblioteka Srpske je ranije preduzela mjere zaštite korisnika i posjetilaca u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Tehničko lice će kontrolisati ulaske u biblioteku i dezinfikovati ruke svih koji ulaze u biblioteku.

Pridržavajući se mjera zaštite NUBRS je u prethodnom periodu sve jezičke radionice održavala onlajn, preko “zoom” video-komunikacije.

Ukazujući na značaj koji ima digitalizacija, Narodna i univerzitetska biblioteka RS je u aprilu izdvojila digitalizovanu građu o staroj Banjaluci. Ovaj projekat rađen je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” iz Beograda, povodom 22. aprila, Dana grada Banjaluke. Objedinjeni na jednom mjestu, članci iz brojnih novina predstavljaju čitaocima kako se živjelo u gradu na Vrbasu i kako se on razvijao. Pred čitaocima je više od 300 članaka podijeljenih u deset kategorija koji predstavljaju autentično svjedočanstvo o duhu epohe. Članci su složeni hronološki i premda je najstariji tekst iz 1887. godine, oni uglavnom obuhvataju prvu polovinu prošlog vijeka, a naročito zlatno doba Banjaluke dok je grad bio centar Vrbaske banovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana