Planovi za film o masakru u Krajstčerču naišli na kritike

Tanjug
Planovi za film o masakru u Krajstčerču naišli na kritike

VELINGTON - Planovi za snimanje filma koji govori o tome kako je premijerka Džasinda Ardern reagovala na masakr nad muslimanskim vjernicima u Krajstčerču izazvali su i danas kritike na Novom Zelandu zbog toga što se film ne bavi dovoljno žrtvama.

Dedlajn Holivud izvjestilo je da bi australijska glumica Rouz Bern trebalo da glumi Ardernovu u filmu „Oni su mi", koji je najavio njujorški FilmNation Entertainment, prenosi AP.

Radnja filma je smještena u dane nakon napada 2019. godine u kojima je ubijena 51 osoba u dve džamije u Krajstčerču, a Dedlajn Holivud navodi da će film govoriti o tome kakav je bio odgovor premijerke i kako su se ljudi okupili iza njene poruke saosećanja i jedinstva i njenog poziva da se zabrane najsmrtonosnije vrste poluautomatskog oružja. Naslov filma potiče od riječi koje je Ardernova izgovorila u parlamentu ubrzo nakon napada, a u to vrijeme ona je dobijala pohvale u cijelom svijetu za svoje reakcije. Mnogi, međutim, na Novom Zelandu izražavaju zabrinutost zbog filmskih planova, a muslimanske organizacije poručuju da bi trebalo ispričati priču o napadima u Krajstčerču, ali na pravi način.

Abdigani Ali, portparol muslimanske asocijacije Kenterberi, rekao je da njihova zajednica želi da osigura da se to uradi na odgovarajući, autentičan i osećajan način. Kancelarija premijerke je u kratkoj izjavi poručila da ona i njena vlada nemaju veze sa filmom.

Dedlajn Holivud je izvjestio da će Novozelanđanin Endrju Nikol napisati i režirati projekat.

Nikol je poznat kao autor filma "Gataka" i scenariju za filmove "Terminal" i "Trumanov šou" za koje je bio nominovan za Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana