Plakati iz kampanje “Čitajmo zajedno” na izložbi u Galeriji “Plus”

M. M.
Plakati iz kampanje “Čitajmo zajedno” na izložbi u Galeriji “Plus”

BANjALUKA - Novogodišnja izložba, kojom su obuhvaćena grafička rješenja kampanje “Čitajmo zajedno”, biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji “Plus” u Banjaluci.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 2017. godine pokrenulo je kampanju “Čitajmo zajedno” čiji su ciljevi razvoj, promovisanje i popularizacija književnosti i izdavaštva, jezika i pisma, te afirmacija mladih domaćih umjetnika. Za 2022. godinu, u skladu sa aktuelnom kulturnom politikom Republike Srpske, fokus je bio na zaštiti ćiriličkog pisma i promociji domaćih mladih umjetnika i dizajnera. Novogodišnjom izložbom grafičkih rješenja Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružuje se ovoj kampanji – saopšteno je iz Galerije “Plus” o ovoj kampanji i izložbi.

Oni navode da je na konkursu, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrano dvanaest rješenja deset studenata koji su dostavili grafička rješenja plakata sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma.

- Njihovi radovi, koji će biti izloženi u Galeriji “Plus”, prva su stepenica ka dostizanju konačnog cilja – da se ukaže na osnovni problem kada su u pitanju zaštita i korištenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen - naznačeno je u saopštenju, a kao jedan od krajnjih ciljeva kampanje navedena je zaštita ćiriličnog pisma i njegove upotrebe.

Sa Akademije umjetnosti u Banjaluci izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića, a to su Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić. Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić, a to su: Isidora Aćimović, Saša Pešikan, Teodora Bauković.

Izložba će biti otvorena do 30. januara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana