Petar Dobrović - majstor kolorita i ekspresije

Srna
Petar Dobrović - majstor kolorita i ekspresije

BIJELjINA - Srpski slikar Petar Dobrović (1890-1942), majstor intenzivnog kolorita i jasnog ekspresivnog crteža, rođen je na današnji dan 1890. godine u Pečuju.

Slike, sa naglašenom ulogom svjetlosti i podvučenim odnosom prema elementarnom volumenu, svjedoče o snažnom temperamentu i impulsivnom doživljaju realnosti.

Dobrović je slikarstvo studirao u Budimpešti, a u rodnom Pečuju je 1918. godine učestvovao u vojnoj pobuni, poslije koje je uhapšen, ali je pobjegao iz zatvora.

Mađarske vlasti su ga u odsustvu osudile na smrt. Bio je predsjednik Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske 1921. godine. Potom je živio u Parizu, a zatim u Beogradu bio profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Dobrović je jedan od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umjetnosti između dva svjetska rata.

Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista, a pisao je i likovnu kritiku.

Petar Dobrović bio je predsjednik male i kratkotrajne Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske, koja je proglašena 14. avgusta 1921. godine. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana