PEN BiH, da li se čujemo?

Danijel Gatarić
PEN BiH, da li se čujemo?

Književnost na prostoru Republike Srpske nije od juče i to se može vidjeti svakodnevnim promocijama kako autora tako i djela. Doduše, sama manifestacija djela i autora je vazda išla okolo, nesistemski, već eto neko nekog zna i taj neko nekom pomogne da se promoviše, da se pohvali, pa i nagradi i to je u radu u redu, šta da se radi, nije Srpska bolja od bilo koje druge scene (a ni gora od, mada...)

Nego, šta da radimo s onom političkom dimenzijom koja je uzela maha? Srbija ima dvije Srbije, šta onda Bosna imade?

Kako vrijeme prolazi, Udruženje književnika Republike Srpske (UKRS) mladi autori zaobilaze u krugu lanca književnog krokodila, da ne pišem Kočićevog zbora kada dođu po svoje dnevnice takođe stidljivo gledajući da ih ne odšmekaju "sunglasses of urban culture". A naočare urbane kulture leže negdje na liniji PEN BiH - EUPL "nacionalni žiri" – KROKODIL. E, sad kako biti uspješan pisac u BiH i Republici Srpskoj, a opet (ne) biti i na liniji navedenih gdje se odluke donose u onoj mjeri u kojoj cenzurišeš svoje djelovanje i vučeš se onom političkom trakom koja je na prvoj liniji te druge Srbije kuda bi trebao da  riječima tipkaš rafale na oca jer je eto nosio uniformu devedesetih u Vojsci Srpske, da uzimaš ime jeziku opcionalno od države ne naroda, jer sve su to tradicionalne priče passe i krokodilske suze su ih saprale, i mnoge druge prećutne pojave koje ne priliče običnom žitelju i kreativnom radniku u nekoj drugoj zdravijoj zemlji.

Svakako kao autor ne želiš završiti u mraku skrinsejvera Windows 98 u kojem se nalaze sijede brade našeg udruženja, još ako ne daj Bože bivaš eksponiran kao neko ko podrži djelo starijeg kolege, mogao bi imati ozbiljne književne tegobe, kao neko ko nije ozbiljan pisac već eto svira već čemu, tj. piše.

Posljednje profesionalno čitanje instrumenta je zvanična izjava od 6. januara 2022. godine PEN BiH o "civilizacijskom sunovratu" koji se dešava već dvije godine (politička smjena tadašnjeg rukovodstva u Crnoj Gori) i dodjele nagrade Miroslavljevo jevanđelje  "bratu mitropolita Crkve Srbije".

To ne bi bio problem (nijesam siguran) ako PEN BiH centar u svom saopćenju bratimljenja sa crnogorskim PEN centrom, ne predstavlja cjelokupnu BiH kao svjetska organizacija pisaca sa političkim angažovanjem koji prelazi granice dobrog ukusa, sasvim sigurno za autore iz Republike Srpske (izuzimam nekoliko aktivnih članova koji su iz njima poznatih razloga dali potpis na suverenitet reprezentacije).

Bila je konferencija o književnosti kod ministra prosvjete i kulture (u Banjaluci) Republike Srpske i nisam siguran šta je se tu promovisalo, nisam išao, Udruženje književnika RS nije, jer kome se radi sa Windows 98 kada imamo urbani skrinšot operativnog sistema regiona, doduše ako tražiš  pisce ide se u Beograd mimo Srbije, a u Banjaluku mimo Srpske?

I šta da radimo s onom političkom dimenzijom koja je uzela maha?  Šta onda Bosna imade? Andrića? Ona nikad čitanu logiku? I tako skokom udalj mimo sistema mjerenja, buć u dnevnu politiku i "Najbolji pisac odlukom žirija je"?

 

Danijel Gatarić, književnik i član Upravnog odbora podružnice Banjaluka UKRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana