Otvorena izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” u NUBRS: Otkriva zalaganje ruskih pisaca za srpska pitanja

Srna
Otvorena izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” u NUBRS: Otkriva zalaganje ruskih pisaca za srpska pitanja

BANjALUKA - Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”, koja otkriva gotovo nepoznate veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Postavka otkriva i zalaganje ruskih pisaca za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu, a priredila ju je Biblioteka grada Beograda. Čini je 15 plakata posvećenih Dostojevskom i 15 plakata o Tolstoju. Ove godine navršava se i 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je izložbu i naglasila da srpski i ruski narod imaju zajedničku kulturu i određena kulturna obilježja.

- Srpski i ruski narod usmjereni su jedni na druge, a dah ruske književnosti zahvaljujući ovoj postavci osjetiće i posjetioci NUBRS. Resorno ministarstvo uvijek podržava izložbe, posebno kada se veličaju dva velika književnika, kako Tolstoj, tako i Dostojevski, koji su ostavili trag u književnosti koja se obrađivala i kroz obrazovne sisteme i šire - rekla je Trivićeva.

Autorka izložbe Nataša Bulatović, koja je bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, ispričala je da je cilj postavke da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali ovu dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove i dramsku umjetnost.

Objasnila je da su ovu izložbu 2011. godine uradili za Dane srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Direktorica Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov navela je da je saradnja te institucije kulture sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske izvanredna.

- Biblioteke su u vrijeme pandemije virusa korona bile suočene sa velikim izazovima.  U septembru ove godine biće održan naučni skup “Biblionet”, na kojem će biti razmatrana ova tema i razmijenjena iskustva među bibliotekarima - navela je Ninkov.

Izložba će biti otvorena narednih 30 dana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana