Otvorena izložba “Svijet/Grad” Volfganga Lernera u Banjaluci

Glas Srpske
Otvorena izložba “Svijet/Grad” Volfganga Lernera u Banjaluci

Banjaluka - Izložba austrijskog umjetnika Volfganga Lernera pod nazivom “Svijet/Grad” otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Predmet Lernerovih istraživanja jesu neispričane ili nepoznate priče o gradovima koje je posjetio, o svjetovima koji su nekada postojali ili onima koji postoje i danas, ali ih ne doživljavamo kao takve kakvi jesu.

Kustos izložbe Mladen Banjac uveo je posjetioce u kontekst same izložbe, ali i u život i pređašnje radove austrijskog umjetnika. 

- Volfgang Lerner je jedan od najboljih savremenih austrijskih umjetnika. Njegovo polje djelovanja je u domenu fotografije i videa. Ono što je isto tako zanimljivo za sve ovo je što je alat koji je koristio prilikom izrade ovih radova bio samo jedan iPhone telefon. Putovao je kroz razne gradove i kao običan turista bilježio određene momente koji su se njemu činili važnim - kazao je Banjac.

Jedinstvenost ove izložbe ogleda se u načinu na koji Volfgang Lerner preispituje i prezentuje društvene, istorijske, socijalne, individualne i kolektivne faktore. Svi oni istovremeno postoje i ne postoje, žive u pričama i sjećanjima jednih, dok su potpuno nepoznati drugima, a zajedno sačinjavaju ovaj svijet koji istovremeno i jeste i nije onakav kakvim ga doživljavamo.

Kao što je svaki ciklus u stvari kompozitni mozaik pažljivo biranih kadrova jednog grada, tako svi ti gradovi u cjelini čine jednu jedinstvenu mapu svijeta.

- Ako pažljivo pogledate fotografije, primijetićete da na njima nema prepoznatljivih detalja dotičnih gradova, pa tako nećete ni znati o kom gradu je riječ - rekao je Lerner.

Volfgang Lerner je u sklopu svoje izložbe u Banjaluci predstavio nekoliko ciklusa fotografija kao i video-radova - “Grad i grad”, “Medineo”, “Standardni grad” i “Grad bez imena”, koje će publika imati priliku da pogleda sve do 30. avgusta 2019. godine.

Realizovao je više desetina samostalnih i grupnih izložbi u Austriji, Rusiji, Engleskoj, Meksiku i drugim državama. Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mladog umjetnika 2009. godine, a kao stipendista različitih fondova boravio je i stvarao u Engleskoj, Francuskoj, Italiji i Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana