Otvorena izložba stripa Srpske

Srna
Foto: srna

VIŠEGRAD- U Narodnoj biblioteci "Ivo Andrić" u Višegradu danas je otvorena četvrta izložba radova strip autora okupljenih oko Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

Bibliotekar Miljana Pecikoza rekla je da su na izložbi prikazani radovi 23 različita autora i izrazila zadovoljstvo što su u velikom broju ovoj izložbi prisustvovali učenici.

Ona je napomenula da je Biblioteka oformila kutak stripa, sa ciljem da se privuku mladi ljudi. "Smatramo da se strip ne čita u tom obimu kao ranije. Želim da pozovem naše sugrađane da poklone stripove koji im nisu neophodni kako bi proširili ovaj kutak", istakla je Pecikoza. Član Udruženja strip autora Republike Srpske Predrag Ikonić rekao je da je odrastao uz stripove. "Zbog svih dešavanja izgubuli smo nekoliko generacija čitalaca.

Tražeći istomišljenike u našoj Republici, odlučio sam da animiram čitaoce, a prije svega da mlade zainteresujemo za strip. U stripu u većini priča prisutna je borba dobra i zla i bitno je da djecu naučimo tim stvarima", istakao je Ikonić. On je napomenuo da su u stripu uključeni mnogi elementi iz drugih umjetnosti.

"Talični Tom, Zagor i Alan Ford i danas opstaju kao junaci stripova, a postoje i novi junaci", naveo je Ikonić. Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" nastalo je 2011. godine kao plod ljubavi njenih članova prema devetoj umjetnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana