Otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH - ljetopisi”

Srna
Otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH - ljetopisi”

Novi Sad - U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu večeras je otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH - ljetopisi”, čiji je autor kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu Aleksandra Milovanović.

Postavka izložbe, 32 ljetopisa, kao i drugi dokumenti, svjedoče o borbi srpskog naroda u BiH za očuvanje srpskog pisma i jezika u periodu od 1854. do 1909. godine. Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila izložbu, naglasila je da borba za očuvanje srpskog jezika i pisma u BiH ni danas nije izgubila na značaju.

“Ova izložba upravo pokazuje kakav je bio položaj Srba pod turskom i austrougarskom vladavinom. Srbi u BiH i danas su prinuđeni da se bore za svoju kulturu, vjeru, tradiciju, svoj jezik i pismo”, rekla je Đakovićeva Srni prije otvaranja izložbe.

Ona je dodala da se u toj borbi mora koristiti najmoćnije sredstvo, a to je prosvjetiteljstvo.

“Moramo prenositi na buduće generacije sve odlike naše vjere, tradicije, kulture, kao i jezika i pisma, što ćemo najbolje postići stalnim prosvjećivanjem mladih generacija”, istakla je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je u Banjaluci svojevremeno održan Forum o ćirilici sa aspekta zaštite kulturnog nasljeđa Srba.

“Tada smo svi bili na jednom tragu koji kaže da, koliko god mi propagirali ćirilicu, latinica je počinje potiskivati kroz različite digitalne forme. Ljudi pod različitim izgovorima više upotrebljavaju latinicu, pritom koriste i strane riječi, gdje treba i ne treba. A to je upravo ono što najviše šteti srpskom narodu kada je riječ o očuvanju njegovog jezika i pisma. Ćirilično pismo i srpski jezik dio su našeg nacionalnog identiteta kojeg se ne smijemo odreći ni po koju cijenu”, naglasila je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, izložba svjedoči i o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru koji je Drina razdvajala.

“Vijekovima je ovo jedinstven srpski kulturni prostor koji je Drina razdvajala, ali duhovnost i snaga srpskog naroda su ga uvijek spajali”, poručila je Đakovićeva.

Ona kaže da će izložba putem rijetkih eksponata novosadskoj publici pokazati kako je srpski narod održao svoju tradiciju.

“Novosađani će vidjeti na koji je način srpski narod održao svoju tradiciju, na koji se način borio za opstanak svoj i svoga kulturnog i nacionalnog identiteta”, rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će izložba, poslije Novog Sada, biti postavljena u nekom od gradova Republike Srpske.

“Uvjerena sam da je publika u Republici Srpskoj željna ovakvih izložbi i svjedočanstava koja potvrđuju vjekovnu borbu srpskog naroda u BiH za svoj nacionalni i kulturni identitet”, rekla je Đakovićeva.

Autorka izložbe Aleksandra Milovanović obećala je da će fototipska izdanja izloženih ljetopisa biti poklonjena Republici Srpskoj.

O izložbi su govorili i Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine u kojem je postavljena, direktor Pedagoškog muzeja iz Beograda Slobodan Vuksanović i istoričar Milan Micić - pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasljeđe.

Izloženi ljetopisi vlasništvo su Pedagoškog muzeja iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana