Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji “Sreten Stojanović”

Srna
Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji “Sreten Stojanović”

Prijedor - Izložba radova nastalih na 13. likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” otvorena je večeras u Muzeju Kozare u Prijedoru i likovna publika moći će je pogledati do 8. oktobra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da ovaj grad slovi za grad slikara i da veoma mnogo ulaže u kulturu.

“Po ovim djelima vidimo da je vječita inspiracija Kozara zaista dobila dobre umjetnike koji su načinili izuzetno lijepa djela ovdje. Mislim da su i oni zadovoljni našim domaćinstvom, a i mi smo njihovim radovima, posebno što ih većina ostaje u našem fundusu”, rekao je Đaković otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da, iako se autori poprilično razlikuju po pristupu i poetici, jedna stvar ih definitivno povezuje, a to je kvalitet samih djela.

“S obzirom na to da su umjetnici zadovoljni gostoprimstvom i da u fundusu Muzeja Kozare ostaju ovako dobra djela, mislimo da slobodno možemo reći da je ovo izuzetno uspješna kolonija”, rekao je Radonjić.

Selektor ovogodišnje kolonije Janko Orač rekao je da je učesnicima boravak u Prijedoru, na Kozari i na rijeci Sani bio izvrstan i da su se kući vratili s odličnim utiscima.

“Imali smo želju da u svojim radovima ostavimo trag doživljaja našeg druženja u tom momentu i izgleda da nam je to i uspjelo”, rekao je Orač.

Likovni kritičar Milica Tošić, koja je pratila stvaralački proces ovogodišnje kolonije, rekla je da je bilo izuzetno iskustvo gledati kako nastaju djela umjetnika koji nisu sa ovih prostora i koji ne poznaju dovoljno istoriju i kulturu ovog prostora, budući da je u koloniji učestvovalo osam slovenačkih slikara.

“Zanimljivo je da umjetnici nisu imali unaprijed određenu temu, međutim pod uticajem tragične istorije Kozare, naroda i spomenika koji je gore, oni su prikazali svoj lični doživljaj prostora, a, prije svega, spomenika i prirode Kozare”, rekla je Tošićeva.

Osim selektora, u koloniji su učestvovali Veljko Toman, Viktor Šest, Jana Dolenc, Boris Zaplatil, Jože Marinč, Sašo Vrabič i Svetlana Jakimovska Rodić.

“Talenat, znanje i iskustvo ovogodišnjih učesnika stvorili su uslove da nastanu djela vanvremenskih istina koja treba da razviju i pobude svijet posmatrača da što bolje dožive svijet koji ih okružuje”, dodala je Tošićeva.

Trinaesta likovna kolonija “Sreten Stojanović” održana je na Kozari od 4. do 10. avgusta. Do 2016. godine ova kolonija održavana je svake godine, a od tada se smjenjuje svake druge godine s Međunarodnim bijenalom radova na papiru koji je osnovan na inicijativu direktora prijedorskog Muzeja Kozare Zorana Radonjića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana