Otvorena izložba o sakralnoj arhitekturi Banjalučke eparhije

Srna
Otvorena izložba o sakralnoj arhitekturi Banjalučke eparhije

BANjALUKA - U prostorijama Arhiva Republike Srpske večeras je svečano otvorena izložba “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka”.

Izložbu je priredio Arhiv u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske, a povodom ovogodišnjeg obilježavanja Noći muzeja.

Autori izložbe su Slavoljub Lukić, Bojan Vujinović i Marko Janković.

“Izložba govori o sakralnim objektima, crkvištima, manastirištima, bazilikama i ostalim oblicima ove arhitekture. Pokušavamo da kažemo da Srpska nije samo ono što prezentujemo posljednjih tridesetak godina. Ona je na neki način i naš identitet gotovo 13 vijekova”, rekao je Srni Bojan Vujinović.

On je rekao da je na tom planu najreprezentativniji lokalitet grad Balkis, koji je, najvjerovatnije, najstarije episkopsko sjedište na prostoru današnje Srpske.

“I samim tim izvor hrišćanstva za jednu širu regiju”, kaže Vujinović i dodaje da treba više ulagati u lokalna arheološka istraživanja.

Jedan od autora izložbe i teolog Slavoljub Lukić kaže da je cilj pokazati kontinuitet vjerskog života, sakralne arhitekture i crkvene pismenosti na ovim prostorima.

“Time pokazujemo da je na području Banjalučke eparhije u kontinuitetu postojao aktivni vjerski život. Dakle, jesmo ovdje živjeli, živimo i danas i naša moralna i svaka druga obaveza jeste da ovdje ostanemo”, rekao je Lukić.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da se izložba može pogledati u narednih mjesec dana.

“Cilj je da je vidi što više građana Banjaluke a kasnije i drugih gradova, ne samo u Srpskoj već i u Srbiji”, najavio je Stojnić.

Poslije otvaranja izložbe, kojem su prisustvovali pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković i brojne zvanice iz javnog, političkog, vjerskog i kulturnog života Banjaluke, upriličen je prigodan koktel u dvorištu Arhiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana