Otvorena izložba "Kraljevi i svetitelji srpski"

Srna
Otvorena izložba "Kraljevi i svetitelji srpski"

BEOGRAD - U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu otvorena je izložba "Kraljevi i svetitelji srpski", na kojoj će posjetioci imati priliku da vide kivot kralja Stefana Dečanskog koji se iznosi pred javnost samo u posebnim prilikama.

U okviru izložbe će do 28. avgusta biti izloženi i rukopisi od izuzetnog značaja - Sintagma Matije Vlastara, koja je nastalu u Zeti sredinom 15. vijeka i Žitije Stefana Dečanskog sa Službom Stefanu Dečanskom od Grigorija Camblaka iz 16. vijeka.

"Ove dragocenosti će nakon toga biti vraćene matičnoj instituciji - Muzeju Srpske pravoslavne crkve", saopšteno je iz Istorijskog muzeja Srbije.

Sama izložba, autora Vanje Vuksan, koja sadrži brojne dragocjenosti koje svjedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila, biće otvorena do 20. novembra.

Zainteresovani mogu da posjete izložbu svakog dana, osim ponedjeljka, u periodu od 12.00 do 20.00 časova.

Mjerama zdravstvene preventive, a radi sprečavanja širenja virusa korona, predviđen je ograničen broj posjetilaca i obavezno korištenje zaštitne maske, uz održavanje fizičke distance.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a uz podršku kompanije "DDOR".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana