Otvorena izložba fotografija “Šamac kroz vrijeme”

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Izložba fotografija “Šamac kroz vrijeme”, koju je organizovao Centar za kulturu, otvorena je danas, povodom Dana opštine, u ovom gradu čije ime se prvi put pominje još 1463. godine.

Na gradskom trgu izloženo je 40 fotografija na kojima su predstavljeni značajni događaji kao što je izgradnja pruge Šamac-Sarajevo i štafete koje su ovuda pronošene, a u Galeriji je postavljeno još 18 slika na kojima su značajne ličnosti među kojim je i Milica Babić, rođena Šamčanka, koja je bila prvi školovani kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu i supruga nobelovca Ive Andrića.

Među znamenitim ličostima su i Predrag Tasovac, otac Ivana Tasovca, dirigenta Beogradske filharmonije i bivšeg ministra kulture i informisanja Srbije, te operski pjevač Svetozar Pisarević.

“U kući trgovca Toše Stavrića, sagrađenoj 1928. godine, koja je poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi i obnovljena organizovali smo Galeriju, gdje smo predstavili značajne ličnosti Šamca u oblasti umjetnosti, kulture, nauke”, navela direktor Centra za kulturu Milanka Blagojević.

Blagojevićeva je najavila da i u budućnosti Centar za kulturu Šamac namjerava da u ovoj galeriji organizuje izložbe.

Istoričar Maja Vidović podsjetila je da se Šamac prvi put pominje 1463. godine, te da razvoj doživljava u drugoj polovini 19. vijeka.

“Od 1878. godine grad dobija značajne ustanove - poštu, telegraf, prvu osnovnu školu, te prvu banku 1902. godine. U prošlosti, grad je bio značajan trgovački centar i doživio je procvat, bio poznat u susjednim državama, a razvojem željezničke pruge 1947. godine povezao je brojne gradove”, navela je Vidovićeva.

Izložba će biti otvorena sedam dana. Dan opštine Šamac obilježava se 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana