Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja

Srna
Otvorena izložba faksimilnog izdanja Miroslavljevog jevanđelja

BANjALUKA - U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je otvorena izložba “Miroslavljevo jevanđelje”, faksimilno izdanje najstarije sačuvane srpske knjige pisane ćirilicom.

Izložbu je organizovalo Udruženje “Suvereni vojni Viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija”, a starješina udruženja u Banjaluci Goran Mećava rekao je da je ljepota ovog faksimila u tome što je danas veoma teško doći do originalne knjige.

“Original se čuva u Beogradu i samo jedanput godišnje izađe u javnost i to na otprilike deset dana, a značj ovog faksimila je što ljudi imaju priliku da mu priđu, prelistaju, te vide sve iluminacije koje su rađene u njemu”, rekao je Mećava.

On je istakao značaj Miroslavljevog jevanđelja, čija je istorija duboka i komplikovana.

“Miroslav je bio župan Zahumlja i jevanđelje je radio za sebe, ali ga je poklonio Svetom Savi, koji je krenuo na Hilandar, te je jevanđelje provelo 700 godina u Hilandaru”, naveo je Mećava.

On je rekao da će izložba u Banjaluci biti otvorena mjesec dana, te da je to značajna prilika za građane da vide kako izgleda Miroslavljevo jevanđelje.

“Ovaj faksimil koji smo izložili trenutno je jedan od najkvalitetnije urađenih u svijetu i otkupile su ga brojne biblioteke univerziteta iz zemalja širom svijeta”, rekao je Mećava.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis, pisano je u posljednjoj četvrtini 12. vijeka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Simeona Nemanje, a od nastanka je imalo status srpske relikvije.

Po ljepoti, raznovrsnosti i veličini likovnih ukrasa, raskošnoj pozlati, organizaciji teksta, pa i samom formatu, Miroslavljevo jevanđelje zauzima jedinstveno mjesto među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima.

Miroslavljevo jevanđelje je 2005. godine uvršteno u Uneskov registar svjetske dokumentarne baštine pod nazivom “Pamćenje svijeta” među 120 najvrednijih sačuvanih pokretnih dobara u istoriji.

Prvo fototipsko izdanje odštampano je u 300 primjeraka o trošku kralja Aleksandra Obrenovića, 1896. godine u Beču. Priredio ga je Ljubomir Stojanović.

Drugo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja odštampano je u 299 primjeraka u Južnoafričkoj Republici 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana