Otvorena izložba 2+2 u Akademiji nauka i umjetnosti RS

Ilijana Božić
Foto: Ilijana B.

BANjALUKA-Izložba 2+2 umjetnika iz Republike Srpske i Srbije otvorena je večeras u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci.

Umjetnici čija su djela predstavljena na ovoj postavci su Olivera Basta, Slobodan Vidović, Sara Nikolić i Jovanka Stanojević.

Upravnik Galerije ANURS-a Milivoje Unković, zahvaljujući kojem je ova izložba rralizovana, istakao je da autore, čija su djela predstavljena publici, prati dugi niz godina.

-Radi se o vrlo darovitim, dragocijenim mladim ljudima. Saradnja s njima je bila veoma kolegijalna, prosto su se sve kockice u mozaiku fino sklopile u jednu cjelinu. Svi imaju različite poetiko i pokušavam da skrenem pažnju da razlike mogu da se harmonizuju, jer ako je slika, grafika ili skulptura dobra bez obzira kom pravcu i vremenu pripada ona će se savršeno uklopiti u jednu izložbu-kazao je Unković.

Vajarka iz Srbije, Sara Nikolić je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što su njeni radovi izloženi u Galeriji ANURS-a, jer je prema njenim riječima to velika privilegija za svakog mladog autora.

-Publika ovde može videti moje skulpture koea. Kroz čitavu istoriju umetnosti konj bio večita inspiracija umetnicima. Mene inspiriše njihov pokret, snaga, gracioznost i kako da svu tu snagu i dinamičnosz zarobim u statičnu formu kao što je skulptura-objasnila je Nikilićeva.

Izložbu je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana