Otvoren Treći regionalni festival književnosti “Imperativ": Književnost nasušna potreba u čudnim vremenima

Milanka Mitrić
Otvoren Treći regionalni festival književnosti “Imperativ": Književnost nasušna potreba u čudnim vremenima

BANjALUKA - Nakon višemjesečne pauze zbog pandemije virusa korona, ponovnog početka rada svih ustanova kulture, nakon izložbe i koncerta, Banski dvor, uz sve mjere prevencije, svoja vrata otvorio je i ljubiteljima pisane riječi.

Festival književnosti "Imperativ" koji, po treći put, organizuje Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" otvoren je u prostorijama ove ustanove, a u narednih nekoliko dana svi posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa domaćim književnicima, ali i da na sajmu pazare izdanja regionalnih izdavačkih kuća.

Uprkos svemu, uz ograničen rad, i smanjen broj posjetilaca na 50, u okviru ljetne sezone Banskog dvora "50 po 50" ova književna smotra prava je svježina za ova neizvjesna vremena i vedriji pomak ka ljepšim trenucima svakodnevice.

Prvog festivalskog dana promovisano je reizdanje, tj. peto izdanje knjige "Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama" autora Mate Džaje, otvorena izložba "Sto knjiga o Banjaluci" i održan program  posvećen radu književnika Bekima Sejranovića.

Direktorica Udruženja "Imperativ" Sanela Babić kazala je da je jedan od presudnih faktora za održavanje festivala veliko interesovanje publike za sve programske sadržaje koje su do sada organizovali.

- Shvatili smo da su nam kulturni sadržaji  sada jako potrebni. Želim da vam zahvalim što ste nas i u ovom čudnom vremenu podržali da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju, a vjerujte da nije bilo lako - kazala je Babićeva i dodala da je zahvalna što je "Imperativ" ove godine prepoznat kao projekat od značaja za Banjaluku, na konkursu grada za sufinansiranje projekata iz kulture.

U realizaciji izložbe i predstavljanja knjige o Banjaluci, sarađivali su sa Antikvarijatom "Ramajana".

- Ova knjiga je pogled na ljepotu i istoriju Banjaluke i Krajine, te njenih stanovnika kroz oči velikih francuskih, ruskih, engleskih, njemačkih, turskih i naših putnika i putopisaca. U knjizi se kroz razne okolnosti pominju i banjalučki velikani poput Petra Kočića, Vase Pelagića, Ivana Frane Jukića i mnogi drugi - rekao je vlasnik "Ramajane" Miroslav Gojković.

Prisutnima se na otvaranju obratio i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je istakao da "Imperativ" nudi neophodan sadržaj za kulturnu scenu grada, i da šalje važne poruke.

- To se može očekivati isključivo od kulturnih radnika da šalju one velike poruke onda kada je najteže, a oni nam govore da život ne smije da stane, da moramo da nastavimo da radimo i stvaramo - objasnio je Amidžić.

"There is a light that never goes out" naziv je večeri posvećene Bekimu Sejranoviću, koji je bio jedan od osnivača Udruženja "Imperativ" i umjetnički direktor ovog festivala. O njegovom radu govorili su novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik i direktor izdavačke kuće " Booka " iz Beograda Ivan Bevc. Nakon razgovora prikazan je snima na kojem Sejranović čita jednu od posljednjih priča " Miss misery na otoku Susku".

- Bekim je bio mnogo toga za mene, drag prijatelj, autor kojeg smo mi uspešno objavljivali, neko ko nastavlja da živi kroz knjige koje je objavio i drago mi je što se u ovoj jako tužnoj situaciji, kada on više nije sa nama, stvara jedna nova generacija Bekimovih čitalaca koji ga otkrivaju. On je za života dobio kultni status, tako će i ostati - kazao je Bevc.

Festival će trajati do nedjelje naveče, a publika će imati priliku da se upozna sa regionalnim autorima u okviru programa "Poeziju će svi čitati", "Note i slova" i "Razgovor sa piscem".

Sajamski dio festivala otvoren je svakog dana od 10 do 20 časova.

PROGRAM ZA ČETVRTAK

18 časova – "Poeziju će svi čitati" – Zvonko Karanović i Tatjana Bijelić

19.15 časova – "Razgovor sa piscem" – Luka Tripković, autor romana "Crna knjiga". S autorom i izdavačem njegovog romana Ivanom Bevcom razgovaraće Stevo Grabovac

21 čas – "Note i slova" – Magdalena Blažević, moderator Milan Rakulj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana